— Vi var spente i forkant av salget, for vi vet at eneboliger, særlig her ute, gjerne ligger ute for salg en stund. Samtidig var vi klar over at vi har en attraktiv enebolig, sier Tonje Agard.

Tonje og mannen Per Erik Agard solgte nylig enebolig på Askøy utenfor Bergen. Verditaksten var på 4,1 millioner kroner, prisantydningen på 3,990 millioner kroner. Paret fikk solgt for 4,2 millioner kroner, etter én visning. Huset kjøpte de i 2010, da for 3,290 millioner kroner.

— At det skulle gå så fort, det ble vi veldig positivt overrasket over. Men det var interesse for prospektet i forkant, sier Agard.

Hun sier de ikke hadde forventing om at eneboligen skulle gå over takst, men mente bestemt at den skulle gå til prisantydning.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

- Merker at færre går over takst

Tall samlet inn av DNB Eiendom fra Finn.no viser at færre boliger ble solgt over takst august i år, sammenlignet med august i fjor.

Det er verre med «blingboligen»

I Bergen ble 79 prosent solgt over takst i 2012, mot 70 prosent i 2013, i Oslo 85 prosent over i 2012 og 67 prosent i 2013, i Trondheim 74 prosent over takst i 2012 og 53 prosent i 2013, i Stavanger gikk 64 prosent over takst i 2012, mot 38 prosent i 2013, og i Kristiansand gikk 34 prosent over takst i 2012, mot 19 prosent i år.

Andreas Rasmussen i Privatmegleren ser en tendens til at færre boliger går over takst, men merker ingenting på formidlingstiden. Foto: Trude Brun Wilhelmsen

Tallene viser også at formidlingstiden, altså hvor lang tid det tar å selge boligen, har steget. I Bergen med én dag, fra 18 dager august i fjor, i Oslo med tre dager, fra 17 dager i fjor, i Trondheim med 2 dager, fra 19 dager i fjor, og i Stavanger med hele 12 dager, fra 21 dager i fjor.

Andreas Rasmussen, eiendomsmegler i Privatmegleren Bergen Vest, solgte eneboligen for Tonje og Per Erik Agard.

— Jeg forventet i utgangspunktet god aktivitet på visning og i budrunde. Selger hadde en minimumsforventning på fire millioner, og det tenkte jeg vi skulle klare. Alt i tillegg den summen var et stort pluss, sier Rasmussen.

- Merker dere at boligmarkedet flater litt ut?

— Jeg kan se en tendens til at færre boliger går over takst. Samtidig merker vi ingenting på formidlingstiden, men jeg kan bare snakke for meg selv. De aller fleste objektene som er lagt ut etter sommerferien har gått etter første visning, det har ikke endret seg fra i fjor, sier Rasmussen.

Solgte først, kjøpte etterpå: Tonje og Per Erik Agard kjøpte to timer etter salget. - Vi ville helst selge først, for å vite hva vi hadde i egenkapital, sier Tonje. Foto: Ørjan Deisz

— Enklere å selge

Dette blir en tung høst for boligselgerne, det vil ta tid å selge bolig, mener Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen. Torsdag uttalte Andreassen at boligprisene vil synke, både i høst og neste år.

Samtidig tror han det finnes unntak, at familieboliger som Agards vil være enklere å selge.

— Det er mangel på normale familieboliger, i et prissegment som tiltaler ansatte i offentlig sektor. Det varierer på landsbasis i hva prisen på en slik bolig bør være, men mellom to og seks millioner kroner, for eksempel to millioner kroner i Telemark, og seks millioner kroner i Bærum, sier Andreassen.

Travle mennesker vil ha store leiligheter, rekkehus og små eneboliger, mener Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Eika

Det er verre med «blingboligen», 300-400 kvadratmeter store boliger i usentrale strøk.

— Livsstilen man ønsket seg for ti år siden, i et hus på 400 kvadratmeter nær golfbanen på landet, er motemessig litt «ut». Nå er boligkjøperne opptatte av tilgang på spennende aktiviteter og logistikk, sier Andreassen.

— Tidsklemmen blir bare større med årene. Vi ser internasjonalt at de sterkeste markedene er i byer og større bygder, der småbarnsfamilier i krevende jobber vil ha mest mulig med seg i nærheten av hjemmet, sier Andreassen.

Han mener vinnerne i et vanskelig boligmarked i årene som kommer, er de som selger store leiligheter, rekkehus og små eneboliger.

— Det er det travle mennesker trenger, sier Andreassen.

Solgte først, kjøpte etterpå

Tonje og Per Erik Agard kjøpte ikke ny bolig før eneboligen på Askøy var solgt. Nå flytter paret «over fjellet», til småbruksdrømmen i Vestfold.

— Småbruket kjøpte vi to timer etter salget, det falt seg sånn. Vi hadde vært og sett på småbruket først, og hadde tidsfrist med tanke på motbud, så vi kunne ha litt is i magen. Men vi ville helst selge først, for å vite hva vi hadde i egenkapital, sier Agard.

— Vi har kjøpt for 3,5 millioner kroner, og fått mye mer for pengene i Vestfold, både hvis man ser på tomten og bygningsmassen, sier Agard.