BØR TRENE: Tidligere toppalpinist, Andrine Flemmen, anbefaler gravide å trene gjennom svangerskapet. Foto: Marita Aarekol

BERGEN: — Kan jeg trene under svangerskapet?

— I hvilken som helst fase i livet, bør trening være en naturlig fritidssyssel. Det gir en helsegevinst å trene både før, under og etter et svangerskap, og sies også å gi en enklere fødsel og forhindre bekken- og ryggplager. Det er ingenting som indikerer at trening gir en økt risiko for tidlig fødsel eller en vanskeligere fødsel – heller tvert imot.

- Hva bør man passe på?

— Kroppen gjennomgår store endringer under svangerskapsperioden, man kan føle seg både kvalm og uopplagt. Gjør noe vondt – lytt til kroppen. Ikke ha for store ambisjoner under svangerskapet.

- Kan jeg trene både kondisjon og styrke under et svangerskap?

— Det er ingen grunn til å slutte med kondisjons- og styrketrening. Føler du deg vel under svangerskapet, kan du drive med trening frem til du skal føde. Men jeg anbefaler å løfte noe lettere, og heller ta flere repetisjoner, slik at du unngår kraftig buktrykk. Du skal heller ikke presse kroppen maksimalt under kondisjonstrening. Dette vil du også merke på pulsen da den under svangerskapet er høyere på grunn av trykk. Gjør en vurdering før du setter i gang en aktivitet. De dagene du ikke føler deg opplagt, kan turgåing kompensere for trening på treningssenteret. Slik unngår man gjerne følelsen av at leddene stivner.

- Når kan jeg begynne å trene igjen etter en fødsel?

— Kort tid etter fødsel kan du starte med bekkentrening og knipeøvelser for å stabilisere bekkenet, kroppen vil gi signaler når det blir for smertefullt. Man kan trene som før seks uker etter fødsel, pass på å vente med mageøvelser til musklene i magen er grodd sammen. Dette kjenner du når du strammer magen. Starter du mageøvelser for tidlig, vil ikke musklene gro riktig. Trening etter en graviditet må selvsagt gradvis trappes opp. Så snart du føler deg i stand til det, kan du begynne med å gå små turer og lett trening. Etter hvert kan du gå lenger og begynne å jogge igjen.

- Hva kan jeg gjøre for å få en bedre kroppsholdning etter et svangerskap?

— Det er veldig fort å lene seg fremover med rygg og skuldre etter et svangerskap, dette vil også følge deg videre når du ammer og bærer barnet. Man stivner mellom skuldrene som trekkes fremover, noe som resulterer i dårlig kroppsholdning. Det viktigste i denne perioden er å trene rygg, start gjerne med enkle øvelser. Rett deg opp, frem med brystkassen, løft hodet og senk skuldrene. Styrketrening av musklene mellom skulderbladene, og øvelser for magemusklene er bra for kroppsholdningen.