Salat med røkelaks og grapefrukt
Denne retten er en vitamininnsprøyting og en hel fargepalett. At den også er sunn, gjør vel ingenting?
Du trenger til 4 porsjoner:
400 g røkelaks
1 frisk rødbete
1 fennikel
1 grapefrukt, helst med rosa kjøtt
2 avokadoer
hjertesalat
Dressing:
2 ss presset sitron
2 ss saft fra grapefrukten (samle opp når du skjærer ut filetene)
2 ss olivenolje
salt og nykvernet pepper
1 ss revet pepperrot
revet pepperrot og evt. noen korianderblader til pynt
Skjær laksen i biter eller tynne skiver.
Skrell rødbeten og skjær tynne skiver, gjerne med ostehøvel. Skyll skivene i flere omganger i kaldt vann til de ikke farger av lenger.
Skrell fennikel og fjern trevlene med potetskreller. Skjær i tynne skiver. Legg rødbet-skiver og fennikel i kaldt vann minst 5 minutter før bruk, så blir de knitrende sprø.
Skrell grapefrukten fri for skall og hvite hinner. Skjær ut rene båter mellom "plysjene". Samle opp saften som renner fra, minst 2 ss til bruk i dressingen.
Del avokadoene "over ekvator". Fjern kjernen og del kjøttet i fine biter.
Dressing:
Bland alle ingrediensene, evt. i et skruglass.
Rist løs til den samler seg, eller kjør den sammen med stavmikser. Ta av litt dressing og vend avokadobitene i, så de ikke misfarges.
Rens salaten og riv bladene i mindre stykker. Kjør den sprø i salatsentrifuge.
Fordel salat på serveringsfat og legg på grønnsaker, avokado, grapefrukt og laks.
Drypp dressing over og riv litt pepperrot på toppen.
Godt grovbrød eller ristede, tynne skiver dansk rugbrød passer godt til.
Laksesalat med appelsin
Her er basisen laks av Salma-typen. Ja, og selvsagt appelsin som vi ennå ikke er helt ferdige med for sesongen.
Du trenger til 4:
400 g laks uten skinn og bein
1 ss olje
salt
Salat:
2 saftige appelsiner
1 pakke frosne bønner, 250 g, haricots verts
1 fennikel
1 rødløk
100 g salat, gjerne vårsalat (mâche) eller ruccola
Dressing:
10 svarte oliven med stein
3 ss olivenolje
1 ss nypresset appelsinsaft
1 ss rødvinseddik eller balsamico
salt og en anelse kajennepepper
Laksen:
Skjær laksefileten i terninger. Varm olje i pannen og stek dem raskt. Dryss på salt. La terningene renne av på kjøkkenpapir; de bør være lune ved servering.
Dressingen:
Rens oliven for stein og hakk kjøttet. Bland med olje, appelsinsaft, eddik, salt og pepper.
Salaten:
Skrell appelsinene med en liten skarp kniv så også den hvite hinnen forsvinner. Skjær ut rene båter mellom "plysjene". Samle saften til dressingen.
Kok bønnene etter anvisning på pakken. La dem renne av i kaldt vann. Avkjøl og tørk. Rens fennikelen og skjær i tynne strimler, gjerne med ostehøvel.
Skrell og strimle løken.
Skyll salaten, plukk den og legg i iskaldt vann. Rist den tørr eller kjør i salatsentrifuge. Legg den i plastpose i kjøleskapet fram til servering.
Fordel salaten på vide tallerkener. Spre over grønnsaker og appelsinbåter.
Legg laksebiter over. Drypp til slutt dressingen over og rundt.
Servér straks med brød til.