OSLO: – Det er et svært alvorlig sikkerhetsbrudd når uvedkommende får tilgang til noens personopplysninger. Dette skal ikke kunne skje, og Altinn forblir stengt til vi er helt trygge på at løsningen i Altinn er sikker, fastslår fungerende skattedirektør Sven Rune Greni til NTB.

Tirdag kveld prøvde leverandørene av dataløsningen Altinn å finne ut hva som gikk galt. Skatteetatens portalAltinn.noer fortsatt stengt etter en sikkerhetsglipp tidligere på dagen, skriver Aftenposten.no. Mange opplevde å bli logget inn som en annen person, som heter Kenneth til fornavn, da de skulle sjekke ligningen for 2011. Her kunne man blant annet se personens fødelsnummer.

Hvor mange som fikk opp profilen hans er uvisst. Men i løpet av tirsdagen frem til klokken 15 hadde 400000 nordmenn vært inne på siden for å sjekke selvangivelsen sin.

— Sikkerhet er førsteprioritet

— Løsningen er fortsatt nede og leverandørene jobber på spreng med å finne ut hva som er skjedd. Løsningen blir ikke tatt opp før vi er 100 prosent sikre på at det ikke vil skje flere sikkerhetshendelser. Vi venter på en redegjørelse fra leverandørene om hva som har skjedd, hvordan det har skjedd og hvordan feilen kan rettes. Jeg kan kan ikke si noe om når løsningen kan åpnes igjen. Sikkerhet har absolutt førsteprioritet hos oss, og vi ser veldig alvorlig på at tilliten til elektroniske løsninger svekkes etter slike hendelser, sier informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn.no til Aftenposten.no.Leverandørene han snakker om er Accenture, som er ansvarlig for utvikling og forvaltning av Altinn-applikasjonene, og Basefarm, som er leverandør på drift.

-I hvilken grad tror du folks tillit til elektroniske løsninger er svekket?

— Det som har skjedd er at folk har sett fødselsnummeret, men man har ikke fått se selvangivelsen. Vi mener fortsatt at elektroniske løsninger er sikrere enn for eksempel åpne postforsendelser. Siden Altinn startet i 2003 har vi vært forskånet for alvorlige sikkerhetshendelser, så vi håper at folk ikke mister tilliten til elektronisk forvaltning, sier Ferkingstad.

Folk med uhederlige hensikter

Han sier at det ikke er noe personsensitivt som har lekket ut.— Fødselsnummer regnes ikke som personsensitiv informasjon, men en personopplysning. Men det er uheldig at fødselsnummer er blitt spredt. I kombinasjon med andre opplysninger kan det være uheldig hvis det kommer i hendene til folk med uhederlige hensikter, sier han.

- Har dere noen indikasjoner på at siden er hacket?

— Det er ingenting som tyder på det så langt, men leverandørene kommer til å sjekke alle muligheter. Det er veldig kraftige sikkerhetsløsnigner rundt Atinn, og alle muligheter vil bli sjekket ut. Vi holder alle muligheter åpne til vi får redegjørelsen, sier Ferkingstad.

Giske: - Uholdbart

Nestlederen i Stortingets finanskomité, Ulf Leirstein (Frp), krever en forklaring fra regjeringen etter det han betegner som en kjempeskandale.

— Stortinget vil selvsagt be om en full redegjørelse fra regjeringen om denne saken. Dette er helt uakseptabelt, sier Leirstein tilVG.

Næringsminister Trond Giske (Ap) ble tirsdag kveld holdt løpende orientert om situasjonen.

— Det er helt uholdbart at Altinn må stenge ned systemene sine på den dagen alle vil sjekke selvangivelsen sin, sier Giske til avisen.

Giskes partifelle og leder i finanskomiteen, Torgeir Micaelsen, reagerer også kraftig på glippen.

— Dette er selvfølgelig en komplett skandale. Dette er helt uakseptabelt. Jeg forutsetter at Skatteetaten nå gjør hva de kan og at alle som kan bidra, gjør nettopp det, sier Micaelsen, som beklager at folkets tillit til systemet nå svekkes.