Det var situasjonen da forhandlingsdelegasjonene som fører nabosamtaler om fylkessammenslåing mellom Aust— og Vest-Agder møttes på fylkeshuset i Kristiansand onsdag.

Fylkesordfører Terje Damman (H) i Vest-Agder ønsker å prioritere ett Agder. Foto: Reidar Kollstad

— Vi har opplagt en helt ulik tilnærming til denne saken. Vest-Agder går offensivt inn i dette, men jeg er litt usikker på om Aust-Agder gjør det samme, sier fylkesordfører Terje Damman (H) til Fædrelandsvennen.Møtet fant sted dagen etter at regjeringen la fram stortingsmeldingen om regionreformen der det siktes mot at ti regioner skal erstatte 19 fylkeskommuner. Nå må fylkespolitikerne bli enige om hvordan de legger opp løpet videre.

Rykende uenige

Men også innad i Vest-Agder er det trøbbel, ettersom fylkesordfører Terje Damman (H) og opposisjonsleder Randi Øverland (Ap) er rykende uenige om hvordan man skal tolke fylkestingets vedtak fra desember om å snakke både med Aust-Agder og Rogaland.

- Det er klinkende klart at vi må snakke med Rogaland parallelt, mener Randi Øverland (Ap). Foto: Reidar Kollstad

— For oss er det klinkende klart at nabosamtalene skal føres parallelt, sa Randi Øverland. Terje Damman mener derimot at forhandlinger om ett Agder har førsteprioritet, deretter kommer Rogaland.- Dette har jeg bedt om at fylkestinget må avklare på sitt møte 27.april, sa Damman.

Men bare opplysningen om at Damman og Øverland møter fylkesordføreren i Rogaland til en uformell samtale 18.april, fikk Aust-Agders fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) til å hisse seg opp:

— Det er ikke uinteressant for oss å vite om Aust-Agder ved å føre samtaler med Vest-Agder kan risikere å få Rogaland på kjøpet, sa han.

- Kompliserende

For selv om Ap-mannen Mørland har gjort det klart at han ikke ønsker ett Agder, risikerer han som fylkesordfører å måtte lede Aust-Agders forhandlingsutvalg dersom fylkestinget den 26. april vedtar å innlede reelle forhandlinger med Vest-Agder.

— Det kan bli et kompliserende element for fylkestinget i Aust-Agder dersom det forventes at vi også skal se mot Rogaland. Jeg har stor forståelse for at det vest i Vest-Agder er tett dialog med Rogaland, men i Aust-Agder er det tradisjonelt lite kontakt med Rogaland, sier Mørland til Fædrelandsvennen.

Det var ingen jubelstemning for ett Agder da forhandlingsutvalgene møttes onsdag. Fra. v.: Aust-Agders fylkesrådmann Arild Eielsen, fylkesvaraordfører i A-A, Jon-Olav Strand (KrF), opposisjonsleder i A-A Torunn Osland (H), fylkesvaraordfører Tellef Inge Mørland (Ap), Vest-Agders fylkesordfører Terje Damman (H), opposisjonsleder i V-A Randi Øverland (Ap), fylkesvaraordfører i V-A Tore Askildsen (KrF) og V-As fylkesrådmann Tine Sundtoft. Foto: Reidar Kollstad

Aust-Agder har på sin side et vedtak om å snakke med Telemark, men det frieriet har falt på steingrunn ettersom Telemark nå har vendt seg mot Vestfold og Buskerud. Rogaland har vedtatt å drøfte sammenslåing med Hordaland og Sogn og Fjordane, men Randi Øverland har ikke gitt opp håpet om at de snur seg mot Agder:

Tvangsspøkelset

— Vi har historien felles med Rogaland, og lang tradisjon for å samarbeide om næringsliv og infrastruktur. Det vil bli en kjempeinteressant region med over 700.000 innbyggere, sier Øverland til Fædrelandsvennen.

Tine Sundtoft er tilbake som fylkesrådmann i Vest-Agder, og deltok på nabosamtalen i Kristiansand onsdag. Foto: Reidar Kollstad

Hva som skjer dersom fylkespolitikerne ikke klarer å bli enige er uvisst, men ved møtets begynnelse gjorde Vest-Agders fylkesrådmann Tine Sundtoft oppmerksom på det som ble sagt da Jan Tore Sanner la fram regionmeldingen onsdag. Nemlig at det er Stortinget som ønsker færre regioner, og at muligheten for å bruke tvang i regionreformen er større enn den er i kommunereformen.

KrF blir jokeren

Selv om KrF nasjonalt tar til orde for regionreform og et større og sterkere regionalt nivå, har ikke Aust-Agder KrF bestemt seg for hva de mener om ett Agder:

— Vi tar en avgjørelse mandag, sier fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand til Fædrelandsvennen. Hva han selv mener røper han ikke nå:

— Jeg ønsker ikke å legge føringer på fylkespartiet, for vi skal ha en reell debatt, sier han.

Hva KrF lander på kan bli utslagsgivende for om Aust-Agder sier ja til reelle forhandlinger, og Høyres Torunn Ostad venter på avgjørelsen:

— Det blir spennende å se hva de lander på, for det får stor betydning for avgjørelsen i fylkestinget, sier hun.

Fylkesvaraordfører Tore Askildsen (KrF) inntok en offensiv rolle for et nytt, stort Agder. Foto: Reidar Kollstad

KrFs fylkesvaraordfører Tore Askildsen i Vest-Agder er imidlertid krystallklar i sin holdning, og var på onsdagens møte den som gikk lengst i å innta en offensiv rolle.

Anbefaler ny Agder-region

Fylkesrådmennene Arild Eielsen i Aust-Agder og Tine Sundtoft i Vest-Agder anbefaler fylkespolitikerne om å gå i forhandlinger om å etablere en ny region Agder.

Det framgår av sakspapirene til fylkestingene i de respektive fylkestingene som skal avholdes 26. og 27. april. Hverken Rogaland eller Telemark er nevnt i forslaget til vedtak som utelukkende dreier seg om å skape en ny region av de to Agder-fylkene.

Dersom forslaget får flertall og forhandlingene fører fram, skal fylkestingene fatte endelig vedtak om sammenslåing i desember 2016. Det er tredje gang det gjøres forsøk på å slå sammen de to fylkene. Første utredning ble foretatt mellom 2001 og 2004, men ble stanset da Aust-Agder ikke ønsket å gå videre. Den andre prosessen ble parkert da innbyggerne sa nei i en folkeavstemning i 2011. ## Uvisst om folkeavstemning

— Vi har spurt folket før, og dersom det blir en ny prosess er det naturlig å legge avgjørelsen ut til en ny folkeavstemning, sier Tellef Inge Mørland til Fædrelandsvennen. Aust-Agders nei fra 2011 hviler fortsatt tungt over fylket, men fylkesrådmann Arild Eielsen legger ikke opp til reprise. Derimot anbefaler han en representativ innbyggerundersøkelse og en bred høringsrunde.

— Problemstillingen vil bli reist selv om ikke fylkesrådmannen vil, sier Mørland.

Hverken Høyre eller KrF i Aust-Agder har fattet vedtak om de vil ha avstemning, og på onsdagens møte gjorde Tellef Inge Mørland det klart at folket neppe har skiftet mening dersom man spør dem nå:

— Mitt tips er et klart nei, sa han.