Silvio Berlusconi har hatt et vanskelig 2013, og er blant annet blitt kastet ut av senatet og mistet muligheten til å stille som kandidat i politiske valg de neste årene. Han har også blitt fratatt sin politiske immunitet og kan pågripes av politiet. Bildet er fra 2. oktober, da han måtte innse nederlag i senatet i sitt forsøk på å felle koalisjonsregjeringen. Foto: Gregorio Borgia
-Få dager etter at Berlusconi var kastet ut av senatet, mottok han Putin på privat besøk, forteller journalisten Liana Milella, og viser fram forsiden på bladet CHI – eid av Berlusconi selv. Foto: AGNETHE WEISSER
-På høyresiden er det for mye korrupsjon. Og venstresiden bare plaprer, sier Grazia Capobianchi. Foto: AGNETHE WEISSER
Enzo di Dio, Michele Salieri og Napoelone De Lorenzo demonstrerer mot regjeringens spareplaner. Foto: AGNETHE WEISSER
Berlusconis hund Dudù har egen Facebook-side.

Men journalisten Liana Milella er slett ikke sikker på at han er ute av det politiske liv for godt.

Hun er en fremtredende politisk journalist i La Repubblica, avisen som har spilt en viktig rolle i avsløringene av de mange skandalene rundt Berlusconi. På en pizzabar like ved den julepyntede Navonaplassen trekker hun opp ipaden og viser frem førstesiden på ukebladet Chi.

Putin og Dudù

— Bare noen få dager etter at han ble kastet ut av senatet, hadde Berlusconi statsminister Putin på besøk i palasset i Roma der han nå bor. De er gode venner.

På coveret til Chi – som for øvrig eies av et av Berlusconis medieselskap – leker Berlusconi og Putin med hunden Dudù under tittelen: Berlusconis nye liv.

I Via del Plebiscito i Romas historiske sentrum bor 77 år gamle Berlusconi med sin nye forlovede, 27 år gamle Francesca Pascale. Og hunden Dudù. Den har fått sin egen Facebook-side; på noen dager hadde Dudù fått mange tusen følgere.

Skattesvik og bunga-bunga

Det var etter en rettskraftig dom på fire års fengsel i en skattesak at Berlusconi i slutten av november ble utestengt fra senatet. Tre år av straffen slipper han, han får amnesti på grunn av alderen. Men han er involvert i mange feider med rettsvesenet og står tiltalt i kriminalsaker i Bari, Milano og Napoli. Den mest kjente er Rubysaken. På bunga-bungafestene i villaen ved Milano skal han ha betalt den da mindreårige Ruby for sex, i tillegg til at han løy for politiet og misbrukte sin stilling. I en lavere rett er han dømt til sju års fengsel, men dommen er anket. For en ukes tid siden ble han også anklaget for å ha betalt vitner – kvinner på bunga-bungafestene – for å vitne falskt i hans favør.

Styrer utenfra

Liana Milella sier:

— I andre europeiske land ville en slik mann for lengst vært ute av det politiske liv. Tenk bare på Dominique Strauss-Kahn. Han var ute av det franske presidentvalget på grunn av skandalehistorien med én kvinne – stuepiken på hotellet i New York.

Men Berlusconi gir ikke opp. Fra sitt politiske eksil forsøker han også å blåse nytt liv i sitt gamle parti Forza Italia. Allerede rett etter eksluderingen erklærte han: Vi går ikke i kloster. Jeg vil vende tilbake til stattsministerkontoret.

Han er ikke den eneste partilederen utenfor parlamentet. Også Beppo Grillo, komikeren som leder protestbevegelsen Fem stjerner, er tidligere straffedømt og styrer sitt parti fra utsiden.

— Det som virkelig er farlig for Berlusconi, er om han blir arrestert, sier Milella.

Mangler pass

Foreløpig har det ikke skjedd. Det snakkes om en eventuell samfunnstjeneste, husarrest eller elektronisk armbånd slik at det kan kontrolleres hvor han oppholder seg og hva han gjør. Selv har Berlusconi uttalt selvsikkert til en fransk tv-stasjon: Blir jeg arrestert, bryter det ut revolusjon i Italia. Men passet hans er inndratt, noe som nylig hindret ham i å dra på et borgerlig toppmøte i Brussel.

Selv med liten formell makt har Berlusconi to viktige fordeler: Voldsom rikdom og kontroll over mediene.

— Veldig mange italienere elsker ham, sier Milella.

— De mener han har blitt offer for rettsforfølgelse. På høyresiden er det folk som tror at kommunistene vil drepe ham, sier Liana Milella.

- Kan gjenoppstå

Tre muntre, eldre herrer fra Venezia, viftende med faner foran Pantheon, elsker ikke Berlusconi. Enzo di Dio, Napoelone De Lorenzo og Michele Salieri er glad for at han er ute av landets politiske ledelse. Men fornøyd med koalisasjonsregjeringen, med sosialdemokraten Enrico Letta i spissen, er de ikke. Herrene er kommet til Roma for å delta i en av utallige demonstrasjoner mot kuttene i det kriserammede landet.

— De vil skjære ned på pensjonen vår. Det blir stadig mindre penger i lommeboken.

— Hva med Berlusconi?

— Forhåpentligvis er han borte fra arenaen for godt. Men du vet aldri. Han kan gjenoppstå, som Jesus, sier herrene. Og ler.

Selv om pensjonistdemonstrasjonen i begynnelsen av desember samlet folk fra hele Italia, gikk den fredelig for seg. I mellomtiden har protestene tiltatt i styrke. Bønder og arbeidsledige, pensjonister, studenter og selvstendige næringsdrivende har samlet seg i en uoversiktlig bevegelse – Forconi – eller på norsk: Høygaflene. De protesterer mot høye skatter, kutt i velferdsordninger og stadig dårligere levekår. Demonstrantene tilhører ulike poltiske leire, men med et sterkt innslag av den ekstreme høyresiden. Til og med fotballsupportere som ellers er bitre fiender, skal ha stått side om side i de mange aksjonene som for en stor del retter seg mot den etablerte politiske eliten.

Flørter med Forconi

Dette har Berlusconi allerede benyttet seg av. Han har uttalt at han har forståelse for bevegelsen og ar «de er våre folk». Helt utrolig, skriver avisen L’Unita, selv gjorde han som statsminister ingenting for å stoppe krisen.

Arbeidsløsheten i Italia ligger på 12 prosent, blant de unge på hele 37 prosent. Antallet fattige øker, bedrifter nedlegges. Statsgjelden er på rundt 120 prosent av brutto nasjonalprodukt og veksten uteblir. Landet har også en stor svart økonomi.

Politikerne plaprer

Når Grazia Capobianchi selger et smykke på julemarkedet ved Corso Vittorio Emmanuele, er hun nøye på å skrive ut kvittering.

— Det er blitt strengere, sier hun. - Skattene er i ferd med å knekke oss.

Hun peker på en nedlagt kaffebar på den andre siden av gaten.

— Der kunne du få kjøpt verdens beste kaffe og nydelige kaker. Nå har de gitt opp.

Smykkeselgeren har liten tillit til politikerne.

— Egentlig er jeg konservativ. Men på høyresiden er det for mye korrupsjon. Og venstresiden bare plaprer, uten at det kommer til handling.