Erna Solberg, som håper å være landets nye statsminister etter stortingsvalget, mener Stoltenberg allerede mandag kveld eller natt til tirsdag bør kunngjøre at han går av, skriver Aftenposten.

– Jeg mener han bør gjøre det, sier Høyre-lederen, men innrømmer at det slett ikke er sikkert at Stoltenberg vil kunngjøre sin avgang.

– Med Ap kan man aldri ta noe for gitt når det gjelder å gå av. Det viste de i 1989 og i 2001. Er det én ting jeg regner med, så er det at de vil forsøke seg på spill for å klamre seg til makten, sier hun.

Borgerlig sammenbrudd

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland tror imidlertid ikke det er sikkert at et ikke-sosialistisk flertall gir en ikke-sosialistisk regjering.

– Vi vet av erfaring at borgerlige regjeringer ofte ender i borgerlig sammenbrudd. Ap tok ansvar i slike situasjoner både i 1996 og i 1990, sier Brundtland til avisen.

Hun ber derfor Jens Stoltenberg stå parat til å overta i en mindretallsregjering dersom de borgerlige partiene ikke skulle klare å finne sammen.

– Det nye denne gangen er at begge sentrumspartiene er innstilt på at også Frp kan bli med i en borgerlig regjering, noe som har vært helt utenkelig ved tidligere valg. Velgerne bør merke seg at Ap er det eneste partiet som kan hindre at Frp kommer til makten, sier Brundtland.

Hun advarer velgerne mot å stemme Venstre og KrF, fordi disse stemmene i hennes syn vil være ensbetydende med en stemme til Frp.

Størrelsen viktig

Også nærings— og handelsminister Trond Giske mener Ap må forberede seg på at et borgerlig regjeringssamarbeid kan bryte sammen og at partiet derfor må stå klar til å overta makten. Han trekker linjene tilbake til Gro-perioden.

– Hvis det blir et borgerlig flertall, har det en lei tendens til å bryte sammen. Det så vi både i 1996 og i 2000. Da kan det ikke utelukkes en Gro-situasjon slik vi hadde det etter 1986. I ni av de ti årene Gro Harlem Brundtland var statsminister, var det et borgerlig flertall i Stortinget. Men det var ikke styringsdyktig, sier Giske tilStavanger Aftenblad.

Ap vil imidlertid ikke automatisk stå klart til å overta styringen av landet, mener han.

– Det vil være avhengig av den parlamentariske situasjonen i Stortinget og av Arbeiderpartiets størrelse. Vi må være store for å ta et slikt ansvar i mindretall. I 1986 hadde vår regjering en klar støtte i Stortinget. Hvis Venstre og KrF fortsatt vil tviholde på Frp, kan vi vanskelig overta styringen av landet, sier Giske.

Rake motsetninger

Han mener samtidig det er rart at KrF og Venstre vil samarbeide med Frp.

– Jeg kan ikke skjønne at KrF og Venstre kan slippe Frp inn i regjeringskontorene. De to fremstår som Frps rake motsetninger i helt sentrale politiske spørsmål. Det er da heller ikke lenge siden det var totalt uaktuelt for begge å samarbeide med Frp, sier Giske.

Han legger til at Høyre-leder Erna Solberg for fire år siden sa at det ville være uansvarlig å regjere sammen med Frp.

Søndag kveld opplyste Solberg at det ikke blir noen regjeringsforhandlinger før etter viktige møter innad i partiet førstkommende fredag. Hun ga klart uttrykk for at hun tror Frp ønsker å delta i en regjering, til tross for tidligere Frp-nestor Carl I. Hagens tipunktsliste over krav til et eventuelt regjeringssamarbeid.

– Alle må kompromisse, det må Høyre også gjøre, sier Solberg til Aftenposten.