MARNARDAL: — Vi tenker som så at dette er et levekårstiltak. Selv om Telenor starter en storstilt utbygging er det områder som fortsatt ikke får dekning og som rammer flere hundre mennesker. For disse er det alvorlig å stå uten dekning, sier ordfører i Marnardal Helge Sandåker.

Telenor skal innen våren 2015 ha satt opp ytterligere 149 mobilmaster rundt om på Agder. Dette får store positive konsekvenser for flere kommuner, ikke minst Marnardal. Kommunen har store flekker der det ikke er mulig å bruke mobil, og har i dag en dekning på kun 68 prosent.

Kraftig økning

Når utbyggingen er ferdig har dekningen økt til nesten 95 prosent, som betyr abonnementer som kan bruke mobilen i stua si.

— Og det er jo fantastisk. Jeg har innbyggere som er veldig opptatte av dette og som ser fram til utbyggingen, sier Sandåker.

BYGGER UT: Marnardal-ordfører Helge Sandåker ved mobilmasten som står på heia ved Heddeland. Nå vil han ha flere slike i kommunen for å fylle ut mobildekningen til å gjelde så og si alle. Foto: Jarle R. Martinsen

Til sammen investeres det 250 millioner kroner. Kommunene på Agder dekker 20 millioner kroner, fylkeskommunene 31 millioner og staten fire millioner. Resten betaler Telenor. 11.000 flere sørlendinger kan bruke mobil hjemme hos seg selv.

Likevel: Med totalt 99 prosents dekning på Agder, betyr det at omlag 700 personer står uten dekning innendørs.

Vil bygge selv

En stor andel av disse befinner seg på heiområdene mellom Marnardal og Audnedal og ned mot Lindesnes og Mandal. Også deler av Åseral vil stå uten dekning selv etter utbyggingen.

Av den grunn har Lindesnesrådet som innbefatter disse kommunene bedt om en pris på hva det vil koste å sette opp to eller tre master for å dekke opp disse områdene.

— Anslagsvis vil det koste rundt én million kroner å sette opp ei mast. Trolig vil det være aktuelt å sette opp to master i Marnardal og en sør i Åseral i tillegg til de som Telenor nå setter opp, sier Sandåker.

Han sier at i dag er det veldig viktig for folk at de har mobil- og ikke minst bredbånddekning der hvor de bosetter seg.

— Ved hjelp av 3G-teknologi fra mobilmastene får man også brukbar internett-dekning. Og dersom det kommer 4G snakker vi om bortimot fiberhastighet, sier han.

Er selv rammet

Han er selv en av de som bor grisgrendt til på Lindland mellom Audnedalen og Mandalen. Ved hjelp av en forsterker har han mobildekning, men nylig slo et lynnedslag ut både mobilen, nettforbindelsen og fasttelefonen.

— Da blir det fortvilende, sier Sandåker.

Forsterker må også til på rådhuset for at de som jobber her skal kunne bruke mobil.

- Gjelder mange kommuner

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier at en rekke kommuner i Norge på eget initiativ finansierer utbyggingen av mobilmaster. Opplegget er så at Telenor står for vedlikeholdet.

— Dette er god gammeldags dugnadsinnsats mellom oss, staten, fylkeskommunene og kommunene, sier Amundsen.

Han sier at det er unikt at det nå blir 99 prosents dekning på Agder.

— Alle mastene som nå bygges på Agder vil ha 2G og 3G dekning. Men de vil også bli klargjorte for 4G, uten at jeg kan si om og når denne teknologien blir tatt i bruk på disse mastene, sier han.

De er i rute med byggingen av de 147 mastene som skal stå ferdig våren 2015. — Samtidig foregår 4G-utbyggingen langs kysten, sier Amundsen.