Det er gått mer enn fire år siden Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, mistenkt for å ha drept sin sjåfør Abedi Kasongo. Drapet skjedde 5. mai 2009. Både Moland og French har hele tiden nektet straffeskyld.

De to tidligere soldatene sluttet i Forsvaret høsten 2007. Sentrale kilder i Forsvaret har fortalt Aftenposten at de ble tvunget ut fordi de forsøkte å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika. Selv hevdet de at de sluttet frivillig.

Deretter dro de til Afrika, der de involverte seg i den private sikkerhetsbransjen. Før de dro til Kongo fra Uganda 27. april 2009, jobbet de som vakter på skip i den piratherjede Aden-bukten.Det er ikke klart hva de to nordmennene skulle i Kongo.

Sikkerhetsselskapet

I Uganda etablerte nordmennene det private sikkerhetsselskapet SIG (Special Intervention Group) — Uganda. Moland sa til Dagbladet atSIG-Uganda drev med to ting: vakthold ved bygninger og livvaktoppdrag. Ifølge TV2 ville de to nordmennenetrene opp en elitestyrkei Kenya sammen med SIGs leder Torgeir Friksen.

Enomstridt videosom VG fikk tilgang til viste hvordan Moland og French trente opp tre personer med brutale øvelser. Selv hevdet Moland og French at videoen kun viste trening av skuespillere til krigseventer de planla. I Uganda hadde SIG, ifølge Moland og French, lovlig registrerte våpen. Det var ett av disse våpnene Moland tok med på turen til Kongo.

Moland og French tok også med segmilitære ID-kort fra Forsvaret. Selv hevdet de at de hadde lov til å bruke disse kortene, siden de var innrullert i Forsvaret. Det avviste Forsvaret.

Dømt til døden flere ganger

At Kasongo ble skutt og drept er ubestridt, men mens kongolesisk politi mener Moland drepte ham, har French og Moland selv forklart at de ble angrepet av væpnede menn i jungelen.

Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, først i Kisangani der de først satt fengslet, senest i hovedstaden Kinshasa i 2010.Under den siste ankesaken ble Moland dømt for drapet på sjåføren, mens både French og Moland ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

Absurd erstatningskrav

Rettssakene fremsto for norske øyne absurde på flere måter.

Blant annet var et av tiltalepunktene som French og Moland ble dømt for i 2009 spionasje på vegne av norsk etterretning. Under rettsaken ble Norge idømt et erstatningskrav på over 350 millioner kroner.

Moland var alvorlig syk flere ganger under det over fire år lange fengselsoppholdet, blant annet av malaria. Helseproblemene hans var også på et tidspunkt av psykisk karakter.

Under en av ankesakene ble det lest opp et brev i retten der Moland innrømmet drapet på sjåføren og ba om tilgivelse til familien. I ettertid sa advokaten til Moland at han ikke var tilregnelig.

Moland var i forbindelse med episoden innlagt på sykehus i Kongo i to uker for behandling av det NTB omtaler som psykose.