AGDER: — Det er mange som har problemer med å få barna til å sove på denne tiden. Det skyldes flere ting. Vi sover gjerne på andre måter om sommeren, for eksempel på hytter der barna må dele rom med foreldrene. I tillegg skjer det mye som barna vil være med på, forklarer Nina Misvær, helsesøster og forfatter som har spesialisert seg på søvn hos barn.

Hun får støtte av søvnterapeut Karin Naphaug, som understreker at barn opp til fem år stort sett trenger like mye søvn om sommeren som om vinteren. Men lyse netter kan gjøre det vanskelig, fordi barnet ikke skiller ut så mye melatonin, et hormon som gjør det lettere å sove.

Karin Naphaug, søvnterapeut Foto: Maria Otter-Naphaug/sovekarin

— Det er derfor viktig å gjøre soverommet så mørkt som mulig ved hjelp av lystette og mørke gardiner. En annen grunn er også at barn ofte blir mer stimulert når det er ferie, og det kan være vanskelig å roe seg til vanlig leggetid, forklarer Naphaug.

Forskjell på hverdag og ferie

Mens noen barn tåler forandringer i rutiner, sliter andre barn med søvnen når rutinene forsvinner. Misvær synes ikke det er så farlig om barna får friere tøyler i ferien.

— Barn lærer ganske raskt at det er forskjell på hverdag og ferie. De skjønner at når de er et annet sted, for eksempel på hytta, så gjelder andre regler enn hjemme. Det viktige er å være litt streng etter ferien, slik at man kommer tilbake til gode vaner før hverdagen begynner, sier hun.

- Ikke forvent å sove

Misvær innrømmer likevel at mangel på søvn kan være en stor utfordring for småbarnsfamilier om sommeren.

— Godt vær og søvn er på mange måter en viktig forutsetning for en god ferie. Når man har flere små barn, tror jeg det er viktig å ikke ha så høye forventninger til ferien. Så kan man heller bli gledelig overrasket om det går bra. Det er lettere å stå opp med barnet klokka seks hvis du er innstilt på at det blir slik. Da må du bare prøve å snu det til noe positivt, se på det som kvalitetstid, sier hun.

Misvær skiller mellom natt og morgen. Seks er morgen, fire og fem er natt.

— Hvis barnet våkner så tidlig, er det viktig å ikke belønne barnet når det våkner. Da er det natt, og det skal ikke skje noe. Får barnet ei flaske med melk eller komme opp i foreldrenes seng, oppleves det som en belønning. Det skal ikke være råspennende å våkne om natta, sier hun.

Kan bli overtrøtte

Barn som sover dårlig om sommeren, kan rett og slett være overtrøtte.

— Mange foreldre tror at dess senere man legger barnet, dess lengre vil det sove om morgenen. Som regel virker det stikk motsatt. Overtrøtte barn får mindre av den dype søvnen som er viktig for utskillelse av veksthormon og som gir overskudd og energi til neste dag. Overtrøtte barn våkner også ofte tidligere om morgenen. Husk at søvn avler søvn, sier Karin Naphaug.

Misvær anbefaler foreldrene å tenke på barna når de legger opp dagen.

— Hvis man går på stranden med barnet, risikerer man at barnet ikke får sove sine timer midt på dagen. Da kan man få en håpløs ettermiddag og kveld, og foreldrene kan begynne å krangle. Så kanskje er det bedre om en av foreldrene blir igjen hjemme eller på hytta med barnet, slik at det får sove, råder Misvær.

Å dele på tidlige morgener kan også redde familieidyllen, mener hun.

— Det er viktig at foreldrene avtaler seg imellom hvem som har vakt, og at en bytter på å stå opp tidlig. På den måten slipper begge foreldrene å være sure. Og den som vet at han skal stå opp klokka seks, kan ta hensyn til det kvelden før, sier Misvær.