OSLO: EU-kommuisjonen vil forby smakstilsetninger i tobakk. Om forslag går gjennom, kan det bety slutten for snusbruken for en million svensker, skriverAftonbladet.se.

— Det vil innebære slutten for svensk snus, sier EU-parlamentarikeren Christofer Fjellner.

Sverige ble tidligere lovet et unntak fra snusforbudet EU. Men et totalforbud kan være på vei inn bakveien, gjennom å forby vesentlige deler av innholdet i snusen.

DEBATT: Hva synes du? Bør snusen forbys?

All svensk snus inneholder smakstilsetninger

Ifølge et forslag til nytt tobakkdirektiv, som om kort tid blir presentert av EU-kommisjonens helsedirektorat, vil mange ulike smakstilsetninger i tobakk bli forbudt, ifølge Aftonbladet.

All svenskprodusert snus innholder noen av disse tilsetningene

— Dette vil innebære slutten for svensk snus som vi kjenner det i dag. For oss rammer det hele porteføljen, flere smaker som har vært tilgjengelige i over 200 år, sier Patrik Hildingsson, informasjonsdirektør i Swedish Match.

Selskapet produserer blant annet General, Ettan, Grov og Göteborgs Rapé. Ifølge Aftonbladet har de markedsandal på 85 prosent på all snus som blir solgt i Sverige.

Hildingsson vet ikke om det finnes andre stoffer som kan erstatte smakstilsetningene som nå kan bli forbudt.

Kan ikke forby alt

–?EU må bestemme seg. Mna kan ikke forby både snu og i tillegg bestemme hva det skal inneholde, sier Christofer Fjellner, representant i Europaparlamentet.

Han har vanskelig for å tro at EU-forslaget skal få gjennomslag.

— Jeg forventer at vi svenske representanter kommer til stemme ned forslaget - og at den svenske regjeringen stemmer i mot i ministerrådet, sier Fjellner til Aftonbladet.

DEBATT: Hva synes du? Bør snusen forbys?