Høyesterett ser ingen formildende omstendigheter i saken der tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard er funnet skyldig i et stort antall seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. Snarere tvert imot. Landets øverste domstol peker på flere skjerpende omstendigheter som må medføre at straffen settes så høyt som til to år og tre måneders fengsel. Tilsvarende dom og straffenivå finnes neppe i norsk rettspraksis.

— Dette er en historisk streng dom, slik jeg ser det. Den varsler en helt ny trend når det gjelder straffeutmåling, sier Rune Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB.

I dommen legger Høyesterett spesiell vekt på det store omfanget av overgrep. Riktignok er ikke antallet samleier Øygard er dømt for tallfestet, men Høyesterett legger til grunn lagmannsrettens oppfatning om at det må være et betydelig antall samleier over en snau toårsperiode - anslått til rundt 50. Det foreligger «en rekke skjerpende omstendigheter, som samlet sett må gi et vesentlig utslag ved straffeutmålingen», skriver førstvoterende dommer, Aage Thor Falkanger. Normalnivået på seks måneders fengsel, som advokat Larsen la betydelig vekt på i sin prosedyre, kan bare gi begrenset veiledning, mener han.

«Viljen til å gjennomføre seksualforbrytelsen har vært vedvarende og sterk», konkluderer dommeren. (©NTB)