Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har beregnet hvor mye av de såkalt intense søtstoffene aspartam, acesulfam K, sukralose og konserveringsmiddelet benzosyre toåringer og voksne over 18 år får i seg fra leskedrikker, saft, nektar og vann tilsatt smak.

Bakgrunnen for beregningen er at helsemyndighetene vurderer å kutte avgiften for drikkevarer tilsatt søtstoff, fordi drikkevarer med tilsatt søtstoff kan vurderes som et gunstig alternativ til varer med sukker.

VKMs beregninger viser at verken gjennomsnittskonsumenter eller høykonsumenter blant toåringer og voksne overskrider grensen for akseptabelt daglig inntak for søtstoffene. Forbruket til barn og ungdom mellom 3 og 17 år er ikke beregnet i denne undersøkelsen.

Toåringer som drikker mye leskedrikker og saft tilsatt de høyeste mengdene benzosyre, kan imidlertid komme opp i inntaksverdier lik akseptabelt daglig inntak (ADI), noe VKM mener er bekymringsfullt. Årsaken er at man også kan få i seg benzosyre, som er et mye brukt konserveringsmiddel, fra andre kilder, som mat og kroppspleieprodukter.

Sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse i 2007, har imidlertid inntaket av aspartam og acesulfam K gått ned hos toåringene. (©NTB)