NEW YORK: Edvard Munchs akvarellutgave av Skrik (1895)ble solgt for 119,5 millioner dollar, tilsvarende 687 millioner norske kroner, onsdag natt like før klokken 02.00, skirver Aftenposten.

Dermed satte Edvard Munchs verk ny prisrekord i kunstverdenen. Den tidligere auksjonsrekorden var det Picasso som holdt. I 2010 ble verket Nude, Green Leaves and Bust solgt for 106,5 millioner dollar inkludert kommisjon.

Det ble ikke kjent hvem som bydde på Skrik, heller ikke hvem som vant . På pressekonferansen etter auksjonen ble det gjort klart at kjøperen ønsker å forbli anonym. Det ble ikke avslørt hvilken verdensdel budvinneren kommer fra, men vedkommende blir omtalt som en samler.

Startet under forventet pris

Auksjonarius Tobias Meyer ledet den intense budkampen om maleriet, som varte i tolv minutter.

Det ble ikke kjent hvem som endte opp med det berømte verket. Men det vinnende budet kom inn fra en kunde som la inn bud via «Charlie», aka Sotheby’s Charles S. Moffett. Ifølge Sotheby's ønsker kjøperen å være anonym enn så lenge.

Da Meyer introduserte Skrik som verk nummer 20 omtalte han det som et «stort øyeblikk».

Han åpnet budrunden på 40 millioner dollar, ikke 80 millioner, som først forventet. Budene gikk fort oppover, og stoppet i et par minutter på 91 millioner dollar. Tobias Meyer ventet i et halvt minutt, før budene begynte å komme igjen.

Budkampen så ut til å stå mellom to interessenter, og da kjøpesummen nærmet seg 100 millioner dollar, tok det stadig lengre tid før budene tikket inn.

— Vi har all verdens av tid, bemerket Tobias Meyer, til høylytt latter fra salen.

Da budet på 100 millioner dollar ble ropt opp, applauderte publikum begeistret. Det var knyttet stor spenning til om Skrik ville klatre over salgsrekorden til Picassos kunstverk Nude, Green Leaves and Bust som ble solgt for 106, 5 millioner dollar i 2010. Til slutt ble Munchs pastellversjon av Skrik (1895) solgt med en prislapp på 107 millioner dollar. Det var etter en budrunde på tolv minutter med syv interesserte kjøpere.

— Et historisk øyeblikk. Den høyeste summen noen gang betalt for et kunstverk på auksjon, sa Tobias Meyer.

På pressekonferansen etter auksjonen uttalte den erfarne auksjonariusen at det var en drøm å få oppleve auksjonen.

Forventet å forbli anonym

På forhånd var kongefamilien i Qatar, kosmetikkarvingen Ronald Lauder, sosietetskvinnen Lily Safra og den greske rederarvingen Philip Niarchos nevnt som potensielle kjøpere av maleriet.

Men slik gikk det altså ikke.

Det var forventet at kjøperen ville forbli anonym, på grunn av de sikkerhetsmessige utfordringene som følger med eierskapet av et kunstverk i denne prisklassen.

Sotheby's er heller ikke pliktet til å opplyse om kjøperens identitet, og hovedregelen er at navnet til kjøperen ikke blir oppgitt. Det er allikevel vanlig å offentliggjøre hvilken verdensdel kjøperen kommer fra.