OSLO: – Men det er viktig å ikke glemme at når vi uttaler oss på vegne av våre medlemmer, så gjør vi det også for alle som har vært utsatt for forferdelige hendelser, og som trenger oppfølging og hjelp, sa leder Trond Blattmann i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

Støttegruppen, som stilte med fem representanter i den åpne høringen til Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité tirsdag, la betydelig vekt på hvordan en rekke kommuner har sviktet i oppfølgingen av pårørende og etterlatte etter 22. juli. De var også kritiske til at i kommuner der kompetanse om psykososial oppfølging av etterlatte og pårørende manglet, var det liten vilje til å innhente slik kompetanse.

– Vi etterlyser et foroverlent helsevesen. Vi har faktisk en lovmessig rett på hjelp. Mange av oss har opplevd manglende forståelse for hva man i helsevesenet skal gjøre i etterkant av det som skjedde. Det er derfor opp til dere som sitter på Stortinget å fatte gode vedtak, slik at man blir ivaretatt ordentlig, sa Blattmann.