VENNESLA : Kritikken mot AUF-leder Eskil Pedersen kom på dagsorden denne uka da bistandsadvokat Brynjar Meling tok til orde for at flere av hans klienter vil ha debatt om det de mener er mangelen på lederskap da Pedersen flyktet Utøya med MS «Thorbjørn».

Flere AUF-ledere sier de blir rammet av kritikken, skriver Dagbladet lørdag.

— Dårlig samvittighet

Blant dem er fylkesleder i Vest-Agder AUF, Emma Martinovic.

— Jeg får dårlig samvittighet. Kritikken mot Eskil rammer også oss andre som hadde ansvar på Utøya, sier Martinovic til Dagbladet.

Hun hadde ansvar for 12 deltakere fra sitt fylke, og klarte å flykte drapsmannen da hun først gjemte seg i skogen, og siden la på svøm.

Nå sier hun til avisen at den dårlige samvittigheten slår inn igjen.

— Hva kunne jeg gjort annerledes? Kunne jeg fått med meg flere til å svømme? Skulle jeg løpt til teltplassen i stedet for skogen? Da jeg fikk melding om at Brevik var i skolestua, burde jeg løpt for å finne flere av mine?

Forstår ikke debatten

Også andre AUF-ledere følger seg rammet av en kritikk de mener er urimelig.

Line Hoem var på Utøya som fylkessekretær for AUF i Møre og Romsdal.

— Jeg synes det er helt merkelig at det skal være debatt om valgene som ble gjort av ungdommer som var i en helt forferdelig situasjon.

Renate Tårnes, fylkesleder for AUF i Sør-Trøndelag, overlevde også flukten fra Utøya. Hun spør hva kritikerne vil med debatten, og maner til varsomhet.

— De om ikke var der ute har ikke peiling på hvordan det var, eller hva som gikk gjennom hodene på oss som var der, sier hun.

To nye år

I dag spør også Sven Egil Omdal, kommentator for Stavanger Aftenblad, om hensikten med en slik debatt.

— Ingen av dem som hevder at AUFs leder skulle trosset beskjedene han fikk, har klart å formulere noe krav til hva han i stedet burde ha gjort. Skulle han gått barnemorderen i møte? Vi vet om en jente som gjorde det. Hun lever ikke lenger, skriver han.

Fredag kveld ble det klart at AUFs valgkomité enstemmig går inn for Pedersen som leder i to nye år.