OSLO: Kong Haralds eldste søster, prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen døde i Brasil søndag. Hun ble 82 år gammel, skriver Aftenposten.no.

— Hun var på mange måter en banebryter da hun giftet seg borgelig. Alle på den tiden forventet at hun skulle gifte seg som de andre europeiske kongelige. Hun ble, som hun selv sa, nærmest landsforvist, da hun giftet seg med Erling Lorentzen, sier Carl - Erik Grimstad , statsviter, lærer i presseetikk og tidligere soussjef på slottet.

— Hun flyttet ganske raskt utenlands og var på mange måter en sjelden fugl i dette landskapet, fortsetter han.

Sterkt knyttet til sin far

Grimstad opplyser at prinsesse Ragnhild hadde et sterkt forhold til sin far og det var vanskelig ikke å legge merke til det.

— De var like på mange måter og hver gang hun var i Norge tilbrakte hun masse tid med ham, sier han.

Grimstad omtaler prinsesse Ragnhild som en veldig spesiell person, og sier at hun ble ofte holdt for narr fordi hun var så direkte.

— Men hun var ikke uten sjarm, slettes ikke. Av mange blir hun fremstilt som sjarmløs, men det er jeg ikke enig i. Hun var en spesiell person og var tvers igjennom seg selv, sier han, og viser til at hun alltid ga utrykk for meningene sine.

- En kongelig av den gamle skole

— Det er en svært trist melding vi har mottatt fra Rio i dag. Jeg har visst en stund at Kongens eldste søster var ved dårlig helse. Likevel reagerte jeg med sorg da det triste budskapet kom fra Brasil tidligere i dag, sier Kjell Arne Totland , tidligere hoffreporter i Se og Hør.

Han sier at kongefamilien har vært holdt løpende orientert om prinsesse Ragnhilds helse de siste månedene.

— Hun kunne ikke kommme til Norge til den offisielle feiringen av kongeparets 75-årsdager i mai - og uteble også fra den private feiringen på Bygdøy kongsgård. Ektemannen Erling Lorentzen har et par ganger vært alene i Norge det siste halvåret, men har alltid hastet tilbake til sin hustru i Brasil, sier Totland, som selv har møtt prinsesse Ragnhild fru Lorentzen rekke ganger - både i Rio og her hjemme.

Totland beskriver prinsesse Ragnhild som en kongelig av den gamle skole.

— Hun rivdes ikke i rampelyset. Her hadde hun nok mye til felles med sin farmor, dronning Maud. Jeg tror derfor hun var glad for at hun i alle år kunne leve et stille og relativt rolig liv i Rio.

— Ragnhild har også i alle år hatt et godt og nært forhold til sin bror og hans familie - og Harald og Sonja feiret henne med en stor privat middag på Slottet i Oslo da hun fyllte 80 år, sier Kjell Arne Totland.