OSLO: Denne uken har det blitt begått flere grove ran mot eldre på Østlandet. Torsdag kveld ble fem rumenske statsborgere pågrepet i Vestfold. Fire menn og en kvinne er pågrepet, skriver aftenposten.no.

Dette er de siktede:

  • Mann, 24

  • Kvinne, 36

  • Mann, 30

  • Mann, 30

  • Mann, 23

Politiet ber om fire ukers varetektsfengsling for de fem rumenerne som torsdag kveld ble pågrepet på E18 nord i Vestfold, skriver NTB. Ifølge politiadvokat Trond Templen Grave i Vestfold politidistrikt vil politiet be om at to av ukene er i full isolasjon.

De fem ble torsdag foreløpig siktet for grovt tyveri, men da fengslingsmøtet startet i Tønsberg tingrett klokken 11 fredag, hadde politiet varslet at de vil komme med en utvidet siktelse.

Politiet har arbeidet med siktelsen i løpet av natten, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Vestfold politidistrikt Torgny Alstad til NTB fredag morgen.

Ifølge politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen vil de bli siktet for ranet av en eldre kvinne på Langhus i Ski mandag, og også ranet av et ektepar i 80-årene i Asker onsdag.

Det er ventet at store deler av fredagen vil gå med til fengslingsmøtet.

Lurte seg inn i leilighet

Politiet fikk torsdag ettermiddag melding fra en eldre kvinne i Kodal i Vestfold om at flere utenlandske personer hadde lurt seg inn i leiligheten hennes etter at de hadde bedt om en flaske vann.

Politiet etterlyste en mørk BMW i forbindelse med hendelsen, og like etter klokken 18 ble fem rumenske statsborgere pågrepet. De er nå siktet i forbindelse med både hendelsen i Vestfold, samt ranene i Asker og Follo.

Mener ranerne var på Romerike

Mandag 9. august ble en 84 år gammel kvinne slått ned og ranet i sitt eget hjem på Langhus i Ski kommune.

To dager senere ble et eldre ektepar på Billingstad i Asker utsatt for grov vold i sitt eget hjem. I mellomtiden har ranerne vært på Romerike mener politiet.

To hendelser tirsdag 10. august passer nemlig godt inn i mønsteret for eldreranene denne uken, der ranerne oppsøker eldre mennesker i hjemmene deres og ber om vann.

— En gruppe personer oppsøkte en bolig på Eidsvoll og spurte om vann. Det var mange voksne mennesker til stede der og vi tror det er grunnen til at personene ikke prøvde å trenge seg inn i boligen. Personene i boligen opplevde hendelsen som merkelig og kontaktet politiet. Vi loggførte dette som en hendelse og ikke en straffbar handling, sier politiførstebetjent ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor Espen Sandvold til Aftenposten.no

Stjal veske med strikketøy

En halvtime senere fikk en nesten 90 år gammel kvinne i Nannestad besøk av en mann som ba om vann.

— Kvinnen opplevde mannen som både høflig og trivelig og hun ga ham vann. Men naboen til kvinnen så at en person til gikk inn i huset, uten at 89-åringen var klar over det. Han kom rask ut igjen. Naboen stusset over dette og tok nummeret på bilen, sier politibetjent Odd Gunnar Burmo ved Nannestad og Gjerdrum lennsmanskontor til Aftenposten.no.

Dagen etter kontaktet naboen Follo-politiet, etter å ha lest om mandagens ran på Langhus.

— Vi fikk vite om hendelsen på torsdag, da 89-åringens barnebarn kontaktet oss. Det viste seg at hun savnet en veske, sier Burmo.

Vesken inneholdt imidlertid ingen verdisaker, men strikkesaker.

Både på Eidsvoll og Nannestad kunne vitner fortelle om en svart BMW-stasjonsvogn.

Her skjedde hendelsene:

var flashvars = {}; flashvars.mapKey = "ABQIAAAAnUbX3JEmHO5fxs4Cun0APxRlGDoGLoxpR9Gaz420Y3dseg8q7hQ-YJiAerMzlSO0lF7HCy4dbpDqZg"; flashvars.xmlUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/mapxml/showMapXml.html?id=79";flashvars.skinUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/"; var params = {};params.scale = "noscale";params.salign = "tl";params.wmode = "transparent";var attributes = {};attributes.name = "apmapfl";attributes.styleclass = "apmapcl";swfobject.embedSWF("http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/ApMapUser.swf", "ApMapsV2", "470", "500", "9.0.0", false, flashvars, params, attributes);