OSLO: Verdien av aksjene på Oslo Børs stupte tirsdag til årsverste for andre dag på rad. Selv om hovedindeksen hentet seg litt inn mot slutten, sørget frykten for en konkurs i Hellas for et fall på 3,23 prosent.

Etter mandagens fall på hele 3,88 prosent, ble hovedindeksen feid ned til 323,94 poeng tirsdag. Ikke siden 1. juli i fjor har verdien av aksjene på Oslo Børs vært lavere. Den gang var bunnoteringen 317,89 poeng. 460 milliarder kroner har forsvunnet fra børsen hittil i år, ifølge DN.no.

Fortsatt er det frykten for hva som skjer med økonomien i Hellas og i verste fall i andre europeiske land, som legger en kraftig demper på aksjemarkedene. Går Hellas konkurs, er frykten for en smitteeffekt stor.

– Det er veldig stor fare for smitteeffekter, spesielt Irland og Portugal står i fare, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets til NRK.

Klarer ikke å flykte

Uroen på de europeiske markedene mandag smittet over på både de asiatiske og amerikanske børsene. Etter åpning på Wall Street tirsdag, steg riktignok den teknologitunge Nasdaq-indeksen noe, mens både Dow Jones og Standard & Poor’s krøp nedover med rundt 1 prosent.

Det er nærmest utenkelig med stigning i aksjemarkedene så lenge frykten er så stor for at Hellas ikke skal klare å betjene sin enorme gjeld. Man har kuttet ned på utgiftene, kappet i lønninger og økt skattene i flere forsøk på å få kontroll over gjelden, men ifølge regjeringen vil landet likevel ikke klare å nå sine egne gjeldsmål for dette og neste år.

– Akkurat nå klarer vi ikke å flykte fra frykten, sier markedsanalytiker Peter Cardillo i Rockwell Global Capital beskrivende til CNN.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke advarte tirsdag de folkevalgte mot for harde kutt, og lovet samtidig at sentralbanken står klar til å ta ytterligere skritt for å hjelpe til med å få økonomien på skinner igjen.

– Tilfriskningen i økonomien blir imidlertid holdt tilbake av den høye arbeidsløsheten og gjeldskrisen i Europa, sa han.

Røde tall

Det var røde tall i hele Europa tirsdag. Både FTSE-indeksen i London og DAX i Frankfurt falt 2,78 prosent. CAC 40 i Paris var ned 2,41 prosent, og både i Stockholm og Helsingfors stupte børsene godt over 4 prosent.

Prisen på nordsjøolje karet seg over 100 dollar fatet på ettermiddagen, etter at den tidligere på dagen hadde falt til 99,87 dollar på børsen i London. Det var det laveste nivået siden 9. august.

På Oslo Børs svarte Statoil med en nedgang på «beskjedne» 0,48 prosent. Oljegiganten ble omsatt for 1,6 milliarder kroner – over 20 prosent av børsens totale omsetning tirsdag. Langt verre gikk det for Norges største finanskonsern DnB NOR som ble straffet hardt tirsdag med et fall på 8,55 prosent. PGS falt 4,67 prosent, Subsea 7 4,69, RCC 4,74, Aker Solutions 4,75, Yara 4,91, Norsk Hydro 5,58 og TGS-NOPEC falt hele 7 prosent.

– Ingen finanskrise II

Selv om verdien av aksjene stuper dag etter dag, er det imidlertid langt igjen til børskrakket under finanskrisen høsten 2008. 21. november dette året landet hovedindeksen på svake 188,23 poeng etter å ha ligget godt over 500 poeng i lang tid.

Og blant dem som kjenner markedene og situasjonen best, er frykten for en ny finanskrise liten.

– Vi ser ikke for oss et krakk i markedet. Vi skal ikke ha en finanskrise II, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB NOR Markets til DN.no.