LILLESAND/CUZCO: I seks dager har søstrene Lilian og Dixie Kletten vært isolert i landsbyen Aguas Calientes, ved foten av fjellet der inkabyen Machu Picchu ligger. De skulle på dagstur til Perus største turistattraksjon søndag, men flom og jordras gjorde at de ble innesperret i fjellområdet sammen med 3000 andre turister.

— De lever på kjeks og vann. Fysisk har de det godt, men de er slitne psykisk. De har vært vitne til mye trist, og føler hjelpeløshet for at de ikke kan hjelpe folk som er rammet av katastrofen, sier søstrenes mor, Lucia Cardenas Toften, til fvn.no.

Sover i kø

Siden både veier og toglinjer ut av området er sperret, satte peruanske myndigheter i gang evakuering med helikopter for å få turistene ut av området. På grunn av regntid har redningsarbeidet vært vanskelig, men ifølge AP er om lag 2500 turister hentet med helikopter siden mandag.

Barn, syke og eldre ble evakuert først, og foreløpig har de fem norske statsborgerne som befinner seg i området, stilt lenger bak i køen. Ifølge Perus turistminister Martin Perez var det natt til fredag om lag 800 turister igjen ved Machu Picchu.

Utenriksdepartementet opplyste til fvn.no torsdag at de norske ville bli fraktet ut av området torsdag formiddag lokal tid, dersom været holdt seg fint. Det skjedde ikke. Nå viser det seg at chilenske myndigheter trolig blir redningen for søstrene.

Lucia Cardenas Toften, som opprinnelig er chilensk, snakket med døtrene sist klokken 02 natt til fredag norsk tid.

— De sover i kø på togstasjonen i natt, og håper at de blir fraktet ut i dag. De har ikke noen annen mulighet, sier moren til fvn.no fredag formiddag.

Får hjelp av Chile

Fra sitt hjem i Høvåg snakket hun selv med den chilenske konsulen i Peru i går for å be om hjelp.

— Lilian og Dixie har norsk pass, men er halvt chilenske. De var egentlig på ferie i Chile da de bestemte seg for å dra på dagstur til Machu Picchu. Jeg hørte med konsulen om det var mulig for chilenske myndigheter å hjelpe dem. Han skulle gjøre det han kunne, men måtte prioritere chilenske statsborgere først, sier Cardenas Toften.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPERRET: Toglinjer og veier ut fra området ved Machu Picchu er ødelagt av jordras og flom. (Foto: Reuters / Scanpix)

Konsulen kom til katastrofeområdet ved Machu Picchu torsdag, hvor Lilian og Dixie møtte ham. De skal da ha fått lovnad om å bli fraktet til Santiago i Chile, via Cuzco hvor de har bagasjen.

— Han var behjelpelig, og mine døtre har fått lov til å bli med til Cuzco, og deretter med det chilenske presidentflyet til Santiago. Det håper jeg på nå, sier moren, som medgir at det har vært noen tøffe dager i uvisshet hjemme i Norge.

- Søvnløse netter

  • Jeg har hatt mange søvnløse netter. Men jeg føler jeg har fått mye støtte og møtt behjelpelige mennesker hos chilenske myndigheter. Det samme kan jeg dessverre ikke si om norske myndigheter. De har vært fraværende. Jeg fikk akkurat samme info av dem da jeg ringte igjen etter to dager. Da visste jeg at det var flere nordmenn der, mens de trodde det bare var tre.

Det norske generalkonsulatet har ikke sendt representanter til området, men har ifølge Utenriksdepartementet (UD) holdt tett kontakt med myndighetene i Peru.

— Slik det ser ut nå, har det ikke vært behov for ytterligere bistand fra utenrikstjenesten. Men de følger saken og holder seg oppdatert med peruanske myndigheter, sa pressevakt Bjørn Svenungsen i UD til fvn.no torsdag.

Ifølge AP opplyser myndighetene i Peru at Machu Picchu vil bli stengt flere uker framover, inntil myndighetene får reparert veier og toglinjer som er ødelagt av jordras og flom.