De nye nasjonale kostrådene er utformet for å forebygge sykdom. De er derfor ikke rene slankeråd eller råd tilpasset grupper som lider av kroniske sykdommer, men befolkningen som helhet for at flertallet skal unngå kroniske lidelser.Og de nye nasjonale kostrådene går fortsatt ut på at vi bør spise fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær om dagen. Men i motsetning til tidligere, er ikke lenger poteten én av de fem.

Ifølge professor Rune Blomhoff som har ledet arbeidet, skyldes ikke dette at helsemyndighetene mener poteten er usunn eller fraråder den.

— Men vi har rett og slett ikke god nok dokumentasjon til å si noe om sammenheng mellom poteter og kronisk sykdom. Derfor kan vi ikke anbefale den som én av de fem, sa han da rådene ble lagt fram i Helsedirektoratet mandag.

Nytt er det også at Helsedirektoratet nå faktisk ber oss begrense inntak av rødt kjøtt, i stedet for bare å be oss velge magert kjøtt. Og til gruppen rødt kjøtt regnes nå også svinekjøtt, i tillegg til storfe og sau. (©NTB)