OSLO: Fredag falt dommen mot Anders Behring Breivik. Oslo tingrett mener terroristen er tilregnelig og har dømt han til 21 års forvaring.

Han skal sone sin straff i enhet for særlig høy sikkerhet på Ila fengsel, skriver Aftenposten.

Ila fengsel åpner opp for å være romsligere med noen regler overfor Behring Breivik for å kompensere for den isolasjonen han må sitte i.

— Denne saken er annerledes enn alt annet. Det kan tenkes at regimet med høy sikkerhet vil stå lengre enn noen gang i norsk historie. Vi må kompensere for ikke å påføre skade og lidelse, og for å kompensere for isolasjonen må vi være kreative. Vi må kanskje være fleksible på besøk, kanskje på skrivemaskin, eller på å ha treningsapparater i cellen, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Aftenposten.

Ila fengsel bygger ny høysikkerhetsenhet til massemorderen.

Som Aftenposten tidligere har omtalt vil Behring Breivik være fullstendig isolert, og ha tilgang på tre celler, på hver åtte kvadratmeter. En av cellene vil være arbeidsrom og en annen vil være treningsrom.

— Vi ser i denne saken her at den som er involverte med den innsatte synes reglene er for strenge, mens de som er i nærheten av ofre synes vi er for milde. Vi lever alltid med slikt krysspress. Det er et onde å tilføres fengsel, men i Norge er straffen frihetsberøvelse. Får den berøvelsen konsekvenser, må vi forsøke å begrense det, sier han.

Kan miste PC-en

Som kjent har Behring Breivik hatt en fastmontert PC på et bord så lenge han har vært i varetekt som følge av en avtale med politiet. I standardreglene for innsatte er det ikke tillatt med egen PC, med unntak av særskilte tilfeller hvor det fungerer som hjelpemiddel.

— Når han er ute av varetekt må vi vurdere dette på nytt, sier Bjarkeid som presiserer at den fastmonterte PC-en er å regne som en skrivemaskin.

- Han har gjort nok skade, og en gammeldags skrivemaskin har løse deler, og den er vanskeligere å sikre. Vi må ta et valg, og det overordende er å finne løsninger hvor han ikke kan skade igjen, sier Bjarkeid.

Det kan gå mange år før Anders Behring Breivik får lov til å omgås andre fanger. Det kan gå minst 20 år før han får permisjon. På internett får han aldri operere, så lenge han er på Ila fengsel.

Isolert

Behring Breivik vil ikke ha anledning til å sosialisere seg med andre innsatte, med unntak av dem som sitter på samme sikkerhetsnivå som ham. Per i dag er Behring Breivik den eneste i Norge som har dette sikkerhetsnivået.

Hvis andre innsatte kommer på samme sikkerhetsnivå kan vedkomne ha kontakt med Behring Breivik, men fengselet kan også velge å holde terroristen isolert.

Som innsatt kan Behring Breivik motta besøk etter samtykke, og vanligvis er det satt av en time med besøk per uke. De besøkende må ha rent rulleblad, og fengselet vil foreta en trusselvurdering rundt hver enkelt besøkende.

Ila fengsel åpner opp for å være mer fleksible med besøkstiden på grunn av det strenge sikkerhetsregimet.

Alle besøk vil foregå med en glassvegg som skille, og møtene kan avlyttes eller overvåkes.

Ansatte kan be om fritak

De eneste Behring Breivik kan sosialiseres med er de ansatte på Ila fengsel. Det er alltid to fengselsbetjenter om gangen som møter terroristen. Det er krav om at de ansatte skal ha fast ansatt og være utdannet fengselsbetjent.

Bjarkeid vil ikke kommentere detaljer rundt turnus for de ansatte, men Ila fengsel har bedt om en tilleggsbevilgning på 6,7 millioner kroner, i hovedsak for å kompensere lønn- Det er mulig for de ansatte å be om fritak fra å jobbe med Behring Breivik

— Det er ingen som har gjort det hittil, men personer vil sikkert bli skiftet ut, sier han.

Kan sende ut bøker

For journalister kan det åpnes opp for intervju utover den ene timen med besøkstid i uken. Men samme regler for rent rulleblad og trusselvurdering vil foreligge.

- Vi sjekker opp det, men vi lager ikke avtaler om hva man kan og ikke kan skrive, sier Bjarkeid.

BBC og CNN har tidligere ønsket å møte terroristen i fengsel.

Norske fengsler skal nå være strengere med post til innsatte. Skjerpede retningslinjer kommer som følge av Anders Behring Breiviks brevskrivning til støttespillere.

Som Aftenposten har skrevet, har kriminalomsorgen strammet inn regelverket for postsendelser. Det som skal skrives skal vurdere ut ifra kontekst, og alle oppfordringer til vold og kriminalitet skal stanses.

Ila fengsel opplyser til Aftenposten at man ikke kan nekte Behring Breivik å sende leserinnlegg eller bøker hvis han ønsker det.

— Vi driver ikke med sensur. Men vi følger de begrensninger som er i straffegjennomføringsloven. Alt vil bli lest og vurdert ut fra kontekst, sier Bjarkeid.

- Kan han sende bøker fra fengsel?

- Vi tar ikke fra ham ytringsfriheten. Han kan sende ut bøker, men med de begrensninger som foreligger, Bjarkeid.

Bygging snart i gang

Ila fengsel har hatt planer for bygging av en ny enhet med særlig høy sikkerhet. Kontrakten med entreprenøren er inngått, og arbeidet vil starte i løpet av høsten. Nybygget vil ha ni celler, og har en prislapp på 25 millioner kroner. Det skal stå ferdig i 2013. Må leve under strengt sikkerhetsregime på Ila uavhengig av om han blir dømt tilregnelig eller ikke.

Å vokte Behring Breivik vil koste 4,8 millioner kroner årlig.