GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Han er mannen som får æren for den nye, norske boomen som driver konkurrentene til vanvidd i hoppuken. For østerrikerne har fått med seg at Norge har noe på gang, at det dreier seg om hoppstøvler som er mer stabile, treningsmetoder som er nye og rutiner som er annerledes enn før.

Derfor svarte Anders Jacobsen med et skjevt smil: «Dette er vår lille hemmelighet», da han på pressekonferansen i går kveld ble spurt hvordan de nye skoene fungerer.

Nye ting

Det er ingen tvil om at Alexander Stöckl er innovativ. Derfor har han, ved hjelp av faren sin, utviklet nye støvler som er mer stabile, som ser ut som fotballspillernes leggskinn foran.

— Ja, de gir mer fasthet og de er godkjent av Det internasjonale skiforbundet, sier Stöckl.

Etter Jacobsens finalehopp på 143 meter, ropte Gregor Schlierenzauer at østerrikerne måtte protestere. Han ble stoppet av sin egen ledelse.

Schlierenzauer, som ble toer og ligger på annenplass i sammendraget foran Tom Hilde, røpet i går at han er ulykkelig. Nordmennenes suksess har kommet totalt overraskende på den seiersvante hopperen og hans lagkamerater.

Mye på gang

Stöckl er ikke redd for å ta i bruk nye metoder. I dag skal hele laget i «fryseboksen» i Seefeld – et rom med temperatur på 120 minusgrader, som Stöckls kamerat har utviklet. Der skal de være i tre minutter i bare underbuksen.

De gjorde det også sist sommer, og årsaken er at Stöckl vil herde dem.

Han passer også på under konkurranse, enten den er stor eller liten, at det skal være de samme rutinene hele tiden.

Han har dessuten innført balansetrening med miniski. De ble benyttet før kvalifiseringen lørdag og i selve nyttårsrennet. I bakgården, utenfor konkurrentenes synsvidde, terpet de aktive teknikk på denne måten.

- Jetfly

— Dette er til stor hjelp for oss. Hopperne er blitt mer balanserte, sier Stöckl, noe Jacobsen er enig i. Riktignok holdt han, ifølge Stöckl, på å gi treneren hjerteattakk i førstehoppet sitt, fordi han krysset skiene og dermed flakset ut.

— Jeg trodde han skulle lande på 110 meter, sier Stöckl, som fikk oppleve at hopperen fra Hønefoss reddet seg inn. Jacobsen forklarer:

— Når jeg blir for ivrig, har jeg en tendens til å krysse skiene bak, eller slå dem mot hverandre. Det skaper stor ubalanse. Jeg skjønte ganske fort at «dette må du tåle», strammet opp og fløy nedover.

— Jeg hadde så mye adrenalin i kroppen at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Men så pratet jeg med Alex, og fant ut at kan jeg hoppe så langt med et kråkehopp, så kommer dette til å bli bra. Hvis jeg var helikopter i første omgang, var jeg jetfly i den andre, ler han.

Roser treneren

Jacobsen karakteriserer det som skjer nå som en «ute av seg sjæl-opplevelse» Han har aldri hoppet på dette nivået før, og gir mye av æren til treneren.

Der Jacobsen og den forrige treneren Mika Kojonkoski slet litt i sin kommunikasjon på slutten av finnens opphold i Norge, har Jacobsen nå fått en trener han føler seg vel med.

27-åringen vet nesten ikke hvilke ord han skal bruke for å fortelle hva Stöckl har fått frem i han og lagkameratene.

Ikke rart at østerrikerne er veldig irriterte.

— De er misunnelige, men de tør ikke spørre om hva vi holder på med, sier Stöckl.

— Jeg vil uansett bare si at det er hemmelig.