Castro skriver i en artikkel som ble offentliggjort på internett rett før helgen at høyreorienterte latinamerikanske ledere trent opp av USA kan bli oppmuntret til å gripe til våpen. Men alt avhenger av hvordan krisen i Honduras ender, tilføyer han.— Hvis ikke president Manuel Zelaya får vende tilbake til sin stilling, vil en bølge kupp kunne feie bort mange latinamerikanske regjeringer. En annen mulighet er at disse regjeringene må leve på ekstremt høyreorienterte militæres nåde, framholder Castro.

Han skriver også at Zelaya har insistert på å få makten tilbake, fordi han mener de latinamerikanske folkenes rett til selv å velge sine ledere står i fare. Zelayas etterfølger Roberto Micheletti har truet med å arrestere ekspresidenten, hvis han forsøker å reise hjem.

Venezuelas venstreorienterte president Hugo Chávez mener USA gjør altfor lite for å løse krisen i Honduras. Hvorfor har ikke amerikanerne kalt hjem sin ambassadør i Tegucigalpa eller innført økonomiske straffetiltak, spør Chávez. (©NTB)