Etter to uker ved forhandlingsbordet i Kenyas hovedstad Nairobi, nektet Nkunda søndag å skrive under en avtale for å få slutt på konflikten i Nord-Kivu øst i Kongo. Han gjorde det samtidig klart at han ikke vil fornye den ensidige våpenhvilen han selv erklærte for knappe to uker siden. Årsaken til det er at den kongolesiske regjeringen og dens allierte, ifølge Nkundas CNDP-gerilja, har sendt soldater til områder opprørerne forlot som en del av våpenhvilen. Skal vi tro Nkundas talsmann Betrand Bisimwa kan dette få alvorlige konsekvenser for situasjonen i regionen.

— Dette er en oppførsel vi ikke kan tolerere særlig lenge. Om disse sonene ikke respekteres, har vi rett til å gå tilbake på avgjørelsen vår, sa han til Reuters.

Samtidig mener FNs fredsstyrker i Øst-Kongo at regjeringssoldatene har holdt seg i ro, at sonene respekteres, en oppfatning de deler med forhandlingenes mest sentrale meglere, Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo og Tanzanias tidligere president Benjemin Mkapa.

Dette avfeier Bisimwa som løgn. (©NTB)