KRISTIANSAND: — I juni har salget av øl økt med 16 prosent på Agder i forhold til samme måned i fjor, sier Øystein Førland, fabrikksjef i Christiansands bryggeri.

Han kan også melde om at Hansa Borg bryggerier, som CB er en del av, i første halvår i år har solgt 14,5 prosent mer enn samme periode i 2006 på Agder. Og det er ikke bare øl som slukker tørsten til egdene. Salgstallene til Vinmonopolet for Vest-Agder viser at salget for først halvår har økt med 7,2 prosent sammenlignet med året før. Det er nest størst økning i Norge, og betyr at vest-egdene handlet 863.000 liter alkoholholdig drikke på Vinmonopolet.

— Dette er 2,8 prosentpoeng høyere enn økningen på landsbasis. Det skyldes blant annet at vi har fått ny butikk i Vennesla, og at to butikker har fått selvbetjening, sier fagsjef Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

Tallene for juni er også høye for Vinmonopolet. Målt mot samme måned i fjor, har salget gått opp med 9,4 prosent.

Økonomi

Bing Lorentzen forteller at salget jevnt øker fra år til år. Han tror økningen også skyldes at folk får stadig bedre råd, og forteller at den største økningen er i salget av vin.

— Folk har råd til å kjøpe mer, og de kjøper også dyrere produkter, sier han.

Håkon Eirik Grønlien er nestleder i Vinmonopolet Lillemarkens. Denne butikken har økt sin omsetning med over 14 prosent i forhold til i fjor da butikken ikke hadde selvbetjening.

  • Etter at vi flyttet hit, har nok folk i større grad strømmet hit for å se hvordan den nye butikken er, sier han.

Debatt

Sten Magne Berglund, politisk rådgiver i rusfeltets samarbeidsorgan Actis, er bekymret for utviklingen.

— Det har altså vært en eksplosjon i salget i Vest-Agder. Jeg tror årsaken er at tilgangen har blir større. Og dette har skjedd uten nevneverdig politisk debatt, sier han.

Han mener politikerne rundt i landet ikke tar alkoholproblemene som kommer i kjølvannet av nye utsalgssteder på alvor, og prioriterer næringsinteresser.

— Det som følger av økt salg av alkohol, er flere som blir utsatt for vold av fulle mennesker, og at flere normalbrukere vil kunne få problemer med alkohol, sier Berglund.