Med ansiktet gjemt bak en blå ringperm ankom Josef Fritzl rettssalen i St. Pölten.

Se videoer på fvntv: Skjulte ansiktet bak blå perm | Pressesirkus rundt Fritzl-saken

Fritzl er tiltalt for blant annet incest, voldtekt, drap og frihetsberøvelse mot datteren Elisabeth, som han holdt innesperret i en leilighet i familiens kjeller i 24 år. Han skal ha voldtatt henne over 3.000 ganger og fikk sju barn med henne, hvordan ett døde kort tid etter fødselen.

Rettssaken mot Fritzl varer fram til fredag, og bare opplesningen av tiltalen, samt domsavsigelsen fredag, er åpen for pressen.

Taus

Strafferammen for drap er 20 år, men en psykiatrisk rapport som legges fram for retten, konkluderer med at Fritzl etter eventuelt endt fengselsdom bør leve resten av sitt liv i en psykiatrisk institusjonen.

Fritzls forsvarer har sagt hans klient vil si seg skyldig i det meste av tiltalen, bortsett fra drap og slaveri.

En reporter fra østerriksk TV forsøkte flere ganger å stille Fritzl spørsmål før retten ble satt, men Fritzl sa ikke et ord. Etter at dommeren, Andrea Humer, holdt en kort innledning, ble alle fotografer bedt om å forlate salen.

Om lag 95 pressefolk fikk følge opplesningen av tiltalen. Resten av forhandlingene går for lukkede dører.

– Alle har rett til en rettferdig behandling, sa Humer, som også understreket at Fritzl-saken ikke dreier seg om Østerrike, men om en enkelt manns forbrytelser.

Nettopp inntrykket rettssaken skaper av Østerrike i verden, opptar den lokale pressen, og de mange hundre utenlandske journalistene ble selv intervjuobjekter.

Morbid performance

Også andre benyttet sjansen til å utnytte verdenspressens oppmerksomhet.

Kledd i hvitt og gulljakker, utstyrt med dukker innsmurt i blod, stjal en gruppe performancekunstnere showet utenfor rettsbygningen i St. Pölten før dagens hovedmann ankom.

– Dette er en Hollywood-produksjon. Det som skjer her, skjer over hele verden. I et patriarkalsk system er det alltid utnyttelse av kvinner og barn. Det er ikke bare Østerrike, sier teatermannen Hubsi Kramar, en av provokatørene bak stuntet.

Litt lenger borte anklaget en gruppe demonstranter den østerrikske regjeringen for å beskytte pedofile, mens et høyreekstremt parti tok til orde for å beskytte østerrikske barn.

— Rettferdighet finner man ikke i rettssalen, men i himmelen, sier Karl Schneider, som i en årrekke har bodd tre hus unna Josef Fritzl.

— Jeg har kjent ham i 40 år. Våre koner var omgangsvenner, sier han.

NTB treffer ham på en kneipe rundt hjørnet for «skrekkens hus», der Fritzl holdt sin datter innesperret i 24 år.

I likhet med de fleste i Amstetten, ser Schneider fram til at rettssaken mot Fritzl skal bli overstått.

— Om 14 dager får vi håpe det hele er glemt, sier Schneider.

Rapport vil veie tungt

Men medietrykket foran rettssaken tyder på noe annet. Flere hundre journalister er på plass i St. Pölten, der rettssaken skal foregår. I samme by har Josef Fritzl sittet fengslet siden hans grufulle overgrep mot datteren Elisabeth ble kjent i april i fjor.

Oppgjøret etter «århundrets forbrytelse», som den blir kalt i Østerrike, for det meste ført bak lukkede dører.

En 130 sider psykiatrisk rapport blir en tung del av rettssaken mot Josef Fritzl. Gjennom seks lange intervjuer med Fritzl har psykiateren Adelheid Kastner forsøkt å finne ut hvordan det er mulig for et menneske å holde sin datter innesperret i en kjeller i 24 år, voldta henne jevnlig, adoptere tre av deres felles barn og holde de øvrige tre i fangenskap.

Født til voldtektsmann

Hennes rapport gir få svar, men Fritzls barndom trekkes fram som bestemmende for hans videre utvikling.

— Jeg er født til å bli voldtektsmann, skal Fritzl ha sagt under intervjuene.

Fritzl skal ha vært et uønsket barn, strengt og kjærlighetsløst oppdratt med en dominerende mor, noe som skal ha lagt grunnlaget for hans dominerende oppførsel overfor kvinner.

Kastner konkluderer i rapporten at Fritzls psyke gjør det sannsynlig at han ville fortsette overgrepene hvis han noen gang skulle settes fri.

Fritzls forsvarer, stjerneadvokaten Wolfgang Mayer, har gjort klart at hans klient vil si seg skyldig i det meste av den omfattende tiltalen mot ham, blant annet voldtekt, som har en øvre strafferamme på 15 år.

Det alvorligste tiltalepunktet, drap, som følge av at et av barna døde like etter fødselen i kjelleren, nekter han for, og noe monster vil han ikke være.

— Et monster hadde handlet annerledes, sier Mayer og understreket at Fritzl elsket sin datter på sitt vis.

- Kan slippe tidlig

Den snart 74 år gamle Fritzl skal ha innstilt seg på å leve resten av sitt liv i fengsel, men østerrikske jurister har påpekt at han faktisk kan slippe ut kort tid etter sin eventuelle 80-årsdag.

Årsaken er at det i østerriksk rett ikke er mulig å legge strafferammer oppå hverandre. Ifølge juristen Raol Wagner er det mer enn tvilsomt om Fritzl kan dømmes for drap, som har 20 års strafferamme.

Det kan nemlig bli vanskelig å bevise at det døde barnet faktisk omkom først 70 timer etter fødselen i 1996 på grunn av manglende legehjelp, slik Elisabeth har fortalt politiet. Fritzl har benektet dette, men innrømmet å ha brent det døde barnet.

Tiltalen for slaveri er også problematisk, ettersom den aktuelle lovparagrafen aldri er blitt benyttet. Dermed er det voldtektstiltalen som setter grensen.

Men ettersom det også finnes lovverk for straffereduksjon, kan straffen for «århundrets forbrytelse» komme til å bli mer enn halvert, anslår Wagner.

— Etter seks og et halvt år er han på frifot igjen, sier han skråsikkert.