KANARIØYENE: Torsdag gikk sivilforsvaret og helsemyndighetene på Kanariøyene ut i medier og advarte mot værfenomenet calima som var på vei mot øyene. Fredag slo varselet til, med mye sandstøv i luften flere steder og med temperaturer opp mot 43 grader. Og enda varmere kan det bli de nærmeste dagene, melder Aftenposten.no.

Ifølge de spanske meteorologene vil hetebølgen vare fram til mandag kveld og vil deretter avta noe. Men i løpet av helgen kan temperaturen komme opp mot 49 grader enkelte steder, skriver Canariposten.

— Trykkende hete

— Temperaturen har gått litt ned nå mot kvelden, men det er fremdeles veldig varmt, og det er over 40 grader her i Arguineguin, sier fotograf Bård Ove Myhr, som er bosatt på Gran Canaria, til Aftenposten.no lørdag kveld.

— Det er også masse støv i lufta, og alt blir disaktig. Støvet kommer inn i husene og legger seg over alt, forteller Myhr.

Det er mange nordmenn på Gran Canaria, både fastboende og tilreisende.

— Det er en trykkende hete her. Man merker det hvis man skal gjøre fysisk aktivitet, og man blir fort tørr i munnen og må drikke mye. Jeg snakket med flere norske turister, og de synes likevel det går greit så lenge de drikker nok vann, forteller Myhr.

Vidar Jacobsen driver den norske baren Valhall i Puerto Rico.

— Det er svinevarmt her. Jeg hører sykebiler stadig vekk, men vet ikke om noen nordmenn som er bragt til sykehus på grunn av varmen, sier Jacobsen.

Vann og høy solfaktor

Helsemyndighetene advarer nå utsatte grupper både mot sandstøvet og de høye temperaturene. Det er særlig eldre mennesker, små barn og personer som sliter med astma og allergi som bør passe på.

Mye vann - helst en gang i timen - er også rådet alle innbyggerne får. I tillegg oppfordres folk til å være forsiktige i solen, smøre seg med høy solfaktor (15-20) og bade mye.

Fjorten personer omkom i hetebølge

Under en hetebølge på Kanariøyene i 2004 omkom 14 mennesker på grunn av varmen. Helsemyndighetene er nå satt i nest høyeste beredskap for unngå tilsvarende situasjoner som de opplevde da, melder Canariposten.

Brannvesenet på Gran Canaria advarer nå om at det er ekstremt høy brannfare på øyene. Det er innført absolutt forbud mot åpen ild. På gurnn av brannfaren blir også bilistene anbefalt å unngå å kjøre på de mindre veiene, melder Aftonbladet.

(Aftenposten / Fædrelandsvennen)