VEGÅRSHEI: Tirsdag neste uke skal ankesaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) starte igjen i Kongo, etter rettspausen i Molands sykefravær.

Tre dager senere er 28-åringens mor på plass i Kisangani. I kofferten har hun tørrmat, pakket på sønnens bestilling. Her er knekkebrød, salte kjeks og suppeposer, men også private bilder og lesestoff.

Til Tvedestrandsposten forteller Mathilde Moland at hun har fått fotballer fra en lokal sportsbutikk i Tvedestrand.

— Jeg synes det er hyggelig å få være med å bidra til at fangene i Kongo kan få det littegrann bedre. Jeg tenkte slik: «Yes, endelig kan jeg være med og bidra», sier butikkinnehager Reidar Christensen til Tvedestrandsposten.

Ideen til å ta med fotballer fikk Moland da hun leste TV 2-korrespondent Fredrik Græsviks blogg, hvor det stod at fangene forsøkte å spille fotball med en ball laget av tøystykker.

— Fangene forsøker å spille fotball med en slags ball som er surret sammen av tøystykker. Derfor må det jo absolutt være tingen, tenkte jeg, å ta med noen ordentlige fotballer, sier Moland til Tvedestrandsposten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tjostolv Moland og Joshua French sitter fortsatt fengslet i Kongo. Foto: Tore Meek /Scanpix

Veldig spent

– Det er klart jeg er spent. Veldig spent. Jeg snakket lenge på telefon med Tjostolv søndag. Vi snakket om dagligdagse ting, og da virket han helt avslappet og normal å snakke med. Det er tydelig at han gleder seg til at vi skal treffes, sier Mathilde Moland til NTB.

Hun forteller at samtalen handlet om mest om det praktiske, om hva sønnen ønsker hun tar med.

– Det blir jo litt, men jeg har alliert meg med andre i reisefølget. De har fått beskjed om å begrense mengden klær, sier en reiseklar mor.

Satt ut

Spenningen får følge av en betydelig dose bekymring. Hun er skuffet over at sønnen ikke har fått skikkelig psykiatrisk bistand på sykehuset. Bekymringen fikk ny næring da VGs journalist ringte torsdag og fortalte at sønnen hadde vært svært urolig den morgenen.

Avisen skriver at dommer Pascal Moliba ga beskjed om at Moland, etter dommerens mening, er frisk nok til å delta i retten tirsdag. Torsdag morgen skal Moland ha knust en vask på sykehuset.

– Jeg ble helt satt ut. Det er åpenbart at Tjostolv blir stresset av rettssaken, og jeg er fortsatt svært bekymret, sier moren til NTB.

Vil ikke vente

Molands lege Adelar Lufungula sier på sin side at han er usikker på om Moland vil være frisk nok til å møte i retten.

Lufungula er sykehussjef og ansvarlig lege for Moland på det offentlige sykehuset i Kisangani.

Likevel har altså dommer Moliba besluttet at han ikke lenger vil vente på psykiatere fra hovedstaden Kinshasa. Han utelukker ikke at saken kan fortsette i rettssystemet uten Moland.

Reiser torsdag

Moland og French ble i første rettsrunde dømt til døden for fem tiltalepunkter, herunder å ha drept sjåføren Abedi Kasongo.

Molands mor reiser til Kongo torsdag 12. november med blant andre misjonær Rune Edvardsen. Den norske legen Terje Erlid er også en del av følget. Han reiser fra Angola og møter Edvardsen og Moland i Nairobi.

– Rune har lagt forholdene til rette rent praktisk. Han sørger for formalitetene. Han kjenner kulturen og landet og vet hva som skal til, sier Mathilde Moland.