KRISTIANSAND: – Jeg har aldri sett på Espen Lie og Morten Hansen som torpedoer. Jeg brukte dem bare som livvakter, fordi jeg var livredd for Rolf Jacobsen. Han var tross alt utvist fra Spania på grunn av trusler. I dag angrer jeg på dette. De navnene gjør seg ikke så godt i dokumenter i retten, sier Grimstad-mannen Torbjørn Igland til Fædrelandsvennen på telefon fra Gran Canaria.

Det som skremte Igland i 1998 da det omstridte gjeldsbrevet ble undertegnet, var Jacobsens historikk.

– Jeg våget ikke møte Jacobsen i Oslo. Derfor fikk jeg kontakt med Espen Lie, som var kjent som livvakt. Det var helt nødvendig for å få pengene jeg hadde krav på, sier Igland (54), som peker på at Jacobsen ble dømt for svindel med vognkort høsten 2006. Han forteller at Stein Raassum, som driver med inkassosaker fra Tenerife, overtok halvdelen av kravet for mange år siden.

– Alt står i mitt navn, men jeg har ikke noe med det lenger. Jeg har trukket meg ut. Jeg har ikke helse til dette lenger. Nå kan Raassum bare ha hele greia. Så får jeg noe hvis de klarer å få penger ut av Jacobsen, sier Igland.

Han er overrasket over at saken er påkjært til lagmannsretteten av advokat Trond Skyberg:

– Jeg var ikke kjent med at avgjørelsen var påkjært. Advokat Skyberg representerer ikke meg, selv om det står i dokumentene. Han er Raassums advokat, forklarer Igland.

Han legger til at det i dag ikke er lov å selge fordringer lenger etter endring i inkassoloven.

Før jul – omtrent da saken kom opp i Fjordane tingrett – fikk Igland nye trusler i saken. Han sier at det ikke var fra Jakobsen, men fra en «Jacobsens alias».

– Jacobsen har aldri truet meg. Han er virker som en liten luring som ikke er stor av vekst. Truslene som kom nå før jul, er fra en privatetterforsker og det gikk på helsa mi, sier Igland.,

Pengene Igland lånte til Jabobsen på 1980-tallet og som de to finansmennene fortsatt strides om, skjedde via en mellommann. De to har ifølge Igland aldri hatt business sammen.

Fædrelandsvennen lyktes i går kveld ikke å komme i kontakt med Stein Raassum eller Trond Skyberg.