Mandag ble den norske journalisten Carsten Thomassen (38) skutt og drept i angrepet på Støres hotell i Kabul. En ansatt i Utenriksdepartementet (UD) ble hard såret. Så sent som i forrige uke skal Forsvarsdepartementet (FD) ha gitt en skarp reaksjon til UD om at det var helt uholdbart å ikke koordinere reiseopplegget med FD, skriver VG.

Åpen reiserute Avisens kilder forteller at UD ble advart mot å offentliggjøre Støres reiserute på internett. Men UD skal ha ment at det var nødvendig å holde en sterk overordnet «sivil profil» på besøket.

På UDs nettsider har alle åpent kunne lese om Støres reise til den afghanske hovedstaden, inkludert opplysninger om at Støre skulle bo på Serena Hotel, flyruter og opplysninger om at UD ikke kunne tilby pressen pansrede kjøretøy for transport i Kabul.

Forsvarets personell skal på sin side ha stående ordre om ikke å forlate leiren i Kabul uten at de kjører i pansret kjøretøy.

Advarte om farenAvisen skriver at FD ikke ble formelt informert om reiseopplegget før det ble offentlig kjent. Kilder forteller også at Forsvarets operative hovedkvarter i Stavanger ikke fikk utlevert Støres detaljerte program da de ba om det.

Informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste sier til VG at norske politifolk er i Støres følge for å i vareta «nærsikkerheten» rundt statsråden.

— Vi mener det er alvorlig fare for terror i Kabul for tiden, sier han.

Verken pressevakten i Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet ønsket å kommentere disse opplysningene overfor VG mandag kveld. (©NTB)