BAGDAD: Selvmordsattentatene i Bagdad var tydelig godt samordnet. En bilbombe eksploderte nær en buss full av skoleelever på et marked mandag, mens en annen rammet en gaterestaurant der mange satt og spiste. Da folk styrtet til for å hjelpe, sprengte en tredje selvmordsbomber seg i luften blant dem.

Abbas Fadhil, som eier en restaurant i nærheten, hjalp flere skolejenter som var på bussen til sykehuset.

– Dette er en kriminell gjerning mot uskyldige mennesker på vei til skole og jobb, mens politikerne er opptatt av sine personlige ambisjoner, sier han.

13 år

Et fjerde selvmordsangrep skjedde i Baquba, hovedstad i den urolige Diyala-provinsen nord for Bagdad. Der sprengte en 13 år gammel jente seg i lufta ved en kontrollpost bemannet av sikkerhetsfolk med støtte fra amerikanske soldater.

Fire mennesker ble drept og 18 såret i selvmordsattentatet, i tillegg til jenta selv, ifølge politiet.

Angrep med unge, kvinnelige selvmordsbombere er blitt et mønster og et voksende problem i Baquba. Amerikanske militære sier Al-Qaida rekrutterer dem for å komme lettere forbi sikkerhetskontroller.

Ofte er de unge kvinner som har mistet en bror eller mannen sin i kamp med amerikanske styrker.

– Vi er lei

Innbyggerne i Bagdad har den siste uken opplevd bombeangrep nesten daglig, men mandagens trippelangrep var en av de dødeligste hendelsene i Irak på flere måneder.

– Vi er lei av slike angrep, og vi ønsker bare å leve i fred, sier Ahmed Riyadh til AP.

Angrepet skjedde i distriktet Kasra nær elva Tigris. Politiet opplyser at dødstallene, som varierer noe fra kilde til kilde, kan stige. Nyhetsbyrået Reuters oppgir 28 drepte, mens AP oppgir 31 drepte.

Sivile

Jassim Mohammed ble vitne til hendelsene der han sto et stykke unna stedet der en av bilbombene gikk i lufta.

– Uskyldige, vanlige mennesker samlet seg for å spise frokost eller handle i området. En minibuss som passerte ble også rammet og fire-fem passasjerer drept. Hvordan kan man forklare dette? Dette er ingen militær enhet, ikke en militærleir. Det er ingenting her, sa Mohammed.

Så massive og koordinerte angrep som det i Bagdad mandag er blitt sjeldne i den irakiske hovedstaden, men minner om ekstremisters evne til å forårsake alvorlige ødeleggelser.