WASHINGTON: En annen meningsmåling fra Zogby og C-Span viser at han leder med 6 prosentpoeng over McCain på den siste landsomfattende målingen.

Ifølge målingen støttes han av 49 prosent av velgerne mot 43 prosent for McCain. Dagen før hadde Obama en ledelse på 4 prosentpoeng på samme måling, som har en feilmargin på 2,9 prosentpoeng.

En måling fra Quinnipiac-instituttet viser at Obama for første gang også har tatt ledelsen blant hvite velgere i de fire statene Colorado, Michigan, Minnesota og Wisconsin.

— Ikke til å ta igjen

— Ledelsen hans er nå større enn noen gang tidligere i disse statene. Ledelsen er så stor at det ikke er mulig å ta igjen om han ikke rammes av en større endring i velgeroppfatningen enn noensinne før i moderne tid, hevder visedirektør Peter Brown for meningsmålingsinstituttet.

Obamas økende forsprang er en følge av hans tilnærming til den økonomiske krisen og hans sterke opptreden i den siste valgdebatten, ifølge instituttet.

Målingene viser at Obama har en oppslutning på 54 prosent mot 37 prosent for McCain i Wisconsin, og 54 prosent mot 38 prosent i Michigan. Begge er stater McCain hadde satset på å vinne.

Obama har også en klar ledelse i Minnesota, med 51 mot 40 prosent, og i Colorado, med 52 mot 43 prosent. Colorado ble vunnet av president George W. Bush ved forrige valg.

Leder blant menn

På landsbasis har Obama en solid ledelse på 17 prosentpoeng blant uavhengige og på 11 prosentpoeng blant kvinner, begge spesielt viktige velgergrupper for demokratene.

Han har også en liten ledelse blant menn, og han har utvidet ledelsen blant katolikker og spansktalende. Han leder også i alle aldersgrupper, inkludert dem over 65 år som har vært blant McCains sterkeste tilhengere.

McCain har fortsatt en ledelse blant hvite menn på 11 prosentpoeng og blant dem med høy inntekt, men ledelsen i disse to gruppene har skrumpet inn.

I delstatsmålingen har Obama for første gang tatt ledelsen blant hvite i alle fire stater. I Colorado er ledelsen marginal, på 48 mot 47 prosent, og i Michigan er den 48 mot 43 prosent.

Marginene er større i Minnesota, 52 mot 39 prosent, og i Wisconsin med 49 mot 43 prosent.

Finanskrisen

Obama tok ledelsen på nasjonalt plan da finanskrisen brøt ut for alvor for noen uker siden, og har siden konsolidert ledelsen, trass i at republikanerne har gått til angrep på hans karakter og dømmekraft, blant annet fordi han kjente en mann som tidligere var aktiv i en militant antikrigsgruppe.

Stemningen på noen av McCains valgmøter de siste dagene er blitt så aggressiv mot Obama at McCain selv er blitt tvunget til å ta Obama i forsvar som en anstendig familiemann. Han måtte avvise en tilhengers beskyldning om at Obama er araber og derfor ikke til å stole på.

Ifølge John Zogby har den negative kampanjen undergravet noe av McCains støtte blant uavhengige og moderate republikanere.