— Bergen er jo Norges vakreste by. (Eg e fra Berrrrgen.)

Regissør Arne Lindtner Næss sitter i den forgylte hotellobbyen, ikke langt unna studioet der en fjerdedel av «Olsenbanden jr. og det sorte gullet» spilles inn. I dype stoler, under en gigantisk lyskrone i krystall og med aircondition i lufta er det endelig lunsjpause. Han er sikker i sin sak. Hvis det blir en sjette Olsenbanden jr.-film må den spilles inn i Bergen. Det er den eneste måten å overgå Egypt på.

– Varmen har vært det største problemet her nede. Noen dager blir man litt sløv, men da må man bare ta seg sammen. Jeg prøver å la min energi smitte over på de andre.

Ute skinner sola og det fins ikke en sky på himmelen. Temperaturen blinker 37 grader, men det hindrer ikke 30 nordmenn og enda flere egyptere fra å gjøre sitt ytterste for at scenene fra Giza utenfor Kairo skal bli de beste i hele filmen.

– De mest spennende sekvensene spilles inn her nede, konkluderer Lindtner Næss og gnir seg i ansiktet som har fått fin farge under oppholdet i Kairo. Noen skjeggstubber prikker i hudoverflaten. Det er ikke lett å se om den travle karen hoppa over barberinga i morges.

Knytter neven

I dagens scene er det en trikk som har hovedrollen. I studioet til Egyptian media production city fantes det en gammel versjon fra 60-tallet og manuset til «Olsenbanden jr. og det sorte gullet» ble da omgjort for å kunne inkludere kjøretøyet.

Benny kjører en tuk-tuk, mens Kjell sitter bakpå. Egon Olsen skulle vært med, men vogna han satt i var ikke festet ordentlig. Dermed må Egon hoppe på en trikk for å nå igjen kompisene og deretter hoppe fra trikken og oppi i tuk-tuk’en.

Men det er ikke de norske versjonene av Egon og Benny som får gjøre stuntene. Til det er det leid inn en egyptisk gutt (som skal hoppe) og en egyptisk mann (som kjører tuk-tuk’en).

Arne Lindtner Næss løper opp langs gata der scenen skal spilles inn, knytter neven og roper høytlytt.

– Det er ofte lettere å vise enn å fortelle, sier han.

Men regissøren er ikke sint. Han bare viser en arabisk skuespiller hvordan ønsker uttrykket skal være. Språkproblemene er naturligvis større her enn i Sverige. For å ikke snakke om de kulturelle forskjellene. Lindtner Næss forteller seg selv daglig at han ikke må bli for utålmodig.

«Nei, nå er jeg i et annet land og må innordne meg og ikke hisse meg opp hvis ting går for sakte» er blitt et slags mantra.

Lager en film i året

«JA!»

Arne Lindtner Næss stormer fram fra regihjørnet. Prøven på hoppet fra trikk til tuk-tuk gikk perfekt. Petterøes 3-rullingsen henger ut fra munnviken mens solbrilleglassene vippes opp. Nå ser det ut som han har fire øyne. Men det ekstra brillelaget er sikkert praktisk.

– Det er ganske ålright å ha kontroll på alt fra begynnelse til slutt. Du vet hva slags bilder du hadde i hodet da du skrev manus. Da gjelder det å samarbeide med fotografen Kjell Vassdal, sier Lindtner Næss og lyser samtidig av takknemlighet. Han innrømmer at Vassdal ser bedre bilder enn han gjør.

– Jeg er veldig glad for at jeg har han å støtte meg til.

Arne Lindtner Næss har både manus og regi på alle de fem suksessfulle Olsenbanden jr.-filmene som så langt er produsert. Denne gangen tar Egon, Benny og Kjell en del av Norges kommende oljeeventyr. En arabisk sjeik gjemmer bevis for at det fins olje i Nordsjøen, men gutta får tak i dokumentene og skal gi disse til norske myndigheter da Valborg blir kidnappet. Turen bærer da til Egypt via lastebåt der jakten på Kjells kjæreste og skurkene tas opp.

I løpet av de sju siste årene har Lindtner Næss laget en film i året. Det gjør han til en av Norges mest produktive regissører. Men sliten nekter 63-åringen for at han blir.

– Du jobber litt hektisk de to månedene du filmer, så slapper du litt av. Så begynner du å klippe, så tar det rundt ett år før filmen har premiere, sier han og trekker uanfektet på skuldrene.

– Og så starter forberedelsene til neste prosjekt.

Sandstorm i Sahara

«Olsenbanden jr. og det sorte gullet» er den dyreste Olsenbanden jr.-filmen så langt. Budsjettet ligger nå på 18,5 millioner, noe som gir «en million eller mer» å rutte med denne gangen.

– Det er ikke bare-bare å reise til Egypt, gliser Lindtner Næss. Rundt ham løper assistenter, fotografer, skuespillere og han med klapperen.

– Det blir mange penger av sånt. Også har vi har aldri hatt med så mange statister som vi har denne gangen, jubler han, kanskje for å overdøve tellemaskinen som må gå for fullt inne i hodet.

Men alt er ikke bare rosenrødt. Da crewet besøkte ørkenen tidligere i innspillingsprosessen blåste det opp til sandstorm.

– Da gikk utstyret vårt nesten gærent altså.

Lindtner Næss snakker om vær som kan sammenliknes med snøstorm på Finse.

– Det blåste så hardt at sanden stakk i leggene dine. Men vi skulle ha et bilde av solen som gikk ned i horisonten, selv om det blåste mer og mer.

Han gestikulerer nå. Armene slenges ut for å demonstrere vinden.

– Alle var slitne. Kamelene var slitne. Men vi fikk bildet til slutt, smiler han stolt.

.

Kan gå ut på dato

Den forrige Olsenbanden-filmen, «Olsenbanden jr. – Sølvgruvens hemmelighet», ble sett av 300.000 på kino. Den ble også den mest sette filmen på kino i hele 2007. Suksessoppskriften er enkel ifølge Arne Lindtner Næss.

– Olsenbanden senior har ryddet veien for oss og skapt et univers mange liker. Vi har jo egentlig bare rappa det universet og laget vår egen greie ut av det.

– Hvor mange Olsenbanden-filmer kan det bli? 10-15?

Lindtner Næss rynker litt på nesa og puster ordentlig ut for første gang underveis i intervjuet. Den mørkeblå t-skjorta ligger løst og ledig på overkroppen.

– Vi håper å lage en til, men tar en film om gangen. Olsenbanden kan også gå ut på dato, klart det. Men klarer vi å holde interessen oppe og folk vil ha det, tror jeg de skal få det.

Etter en dag på settet er over, er det viktig å få seg nok søvn. Kun en gang har Lindtner Næss fått testet det enorme bassenget på hotellet.

– Det er litt rart, men jeg er på jobb. Da bader jeg liksom ikke.