KRISTIANSAND: — Vi var ganske spente noen timer før vi fikk den endelige bekreftelsen, smiler Audun Myhre, direktør for Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

Mandag ble det klart at Stiftelsen Arkivet får 1,5 millioner kroner på statsbudsjettet for 2016, til å opprette Norsk senter for krigsseilerhistorie. Pengene blir fast post på statsbudsjettet i årene fremover.

— Dette betyr at krigsseilerne begynner å få den posisjonen de fortjener, fortsetter direktøren.

40.000 sjømenn

I april i år skrev Fædrelandsvennen at det ble arbeidet med å etablere et nasjonalt, digitalt krigsseilerregister på Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Registeret skal være offentlig tilgjengelig og søkbart på internett. Under 2. verdenskrig seilte rundt 35.000 sjømenn fra Norge på norske skip i uteflåten, i hjemmeflåten og i marinen. 5000 sjømenn var utenlandske.

Uten at de ansatte på Arkivet har bedt om det, mottar de dokumentasjon om krigsseilerne fra privatpersoner. Det har blant annet kommet inn dagbøker og fotografier.

Sjømennene seilte både på nøytrale skip og på allierte skip. Samtlige av disse blir definert som krigsseilere i det nye krigsseilerregisteret.

— Kniven på strupen

Så langt er 4800 krigsseilere registrert, i samarbeid med frivillige i Lillesand Sjømannsforening og flere andre sjømannsforeninger i Norge.

Uten penger på statsbudsjettet for 2016, kunne prosjektet ha stoppet opp. Målet er nemlig å registrere minst 40.000 norske og utenlandske krigsseilere.

— Vi har levd litt med kniven på strupen. Arbeidet med registeret er ressurskrevende, og må pågå noen år før det lar seg ferdigstille, understreker Simen Zernichow, prosjektkoordinator for krigsseilerregister.

Han karakteriserer registeret som et digitalt monument over krigsseilerne.

Skal drive forskning

Budsjettpengene gjør det mulig å opprette to faste stillinger, som blir en del av Norsk senter for krigsseilerhistorie.

— Det nye senteret vil være tredelt. Det vil bestå av arbeidet med krigsseilerregisteret, innsamling av dokumentasjon, som dagbøker, fotografier og brev fra krigsseilerne, og forskning, forklarer Bjørn Tore Rosendahl, historiker på Stiftelsen Arkivet.

- Blir senteret et slags museum for krigsseilerne?

— Det skal Hestmanden være. Men det blir en viktig ressurs når museet på Hestmanden skal bygges opp.

- Jobbet hardt

Hans Fredrik Grøvan (KrF), stortingspolitiker for Vest-Agder, har arbeidet i kulissene med å få budsjettpenger til det nye senteret.

— Utgangspunktet er at krigsseilerne ikke har forankring i noen av de etablerte museene og arkivene i Norge. Det er full tilslutning i ulike miljøer at et senter for krigsseilerhistorie bør ligge på Arkivet. Vi har hatt flere runder med kulturministeren og kunnskapsministeren om saken. De har vært positive. KrF sine forhandlere jobbet hardt for å få saken gjennom i sluttrundene, og innsatsen lyktes. Nå er vi er sikret et digitalt arkiv som vil hedre krigsseilernes innsats, og som vil formidle historie til nåværende og fremtidige generasjoner, forteller Grøvan.

Hans Fredrik Grøvan (KrF), stortingspolitiker for Vest-Agder. Foto: Torstein Øen

— Det er også moro at senteret legges til Sørlandet. Det styrker landsdelen, påpeker stortingspolitikeren.

Krigsseilerregisteret lanseres offisielt 19. januar neste år.

Michelet hadde ideen

Forfatter Jon Michelet hadde ideen til å opprette et senter for krigsseilere i Kristiansand.

— Jeg synes dette er strålende, sier Jon Michelet, forfatter av sju bøker om krigsseilerne, om at det blir budsjettpenger til et senter for krigsseilerne.

Han forteller at det opprinnelig var han som hadde ideen til å opprette senteret på Sørlandet.

- Idé på Dagsrevyen

— Jeg tenkte tanken og sa dette på Dagsrevyen, at et slikt senter burde legges til Arkivet i Kristiansand. De ansatte på Arkivet likte ideen og fulgte opp, forteller Michelet.

— Litt av bakgrunnen var at jeg har fått inn så mye dokumentasjon, dagbøker, fotografier og brev, om krigsseilerne, at jeg var bekymret for at jeg skulle bli sittende med dette alene. Jeg følte på et stort ansvar. Dette er verdifullt materiale som ikke må gå tapt, fortsetter han.

Forfatteren mener at tiden nå var inne for å opprette senteret.

Forfatter Jon Michelet. Foto: Kristin Ellefsen

— Nå begynner de siste krigsseilerne å bli gamle. Tiden var moden. Det har noen i regjeringen forstått. Det er veldig bra at denne bevilgningen kom. Dette er også bra for Kristiansand. Stiftelsen Arkivet er noe dere kan være stolte av på Sørlandet, sier han.