Alle andre partier på Stortinget vil avvente Regjeringens forslag om et eventuelt norsk militært bidrag i Irak, ifølge Aftenposten.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa i dag at Regjeringen vurderer om Norge skal bidra militært i Irak, ifølgeVG. Norges bidrag kan dreie seg om såkalt militær kapasitetsbygging for å bekjempe ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

– Først og fremst har vi varslet en ytterligere satsing på det humanitære området. Men vi har også en løpende vurdering av om vi skal, utover den humanitære innsatsen, også bidra med militær kapasitetsbygging. Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får, sier Brende.

Ap avventende

Ap-leder, og tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre sier Ap vil vurdere eventuelle forespørsler om å bidra militært i Irak dersom Regjeringen tar dette opp med Stortinget.

– Vi forstår at det pågår internasjonale samtaler om den samlede støtten til irakiske myndigheter i kampen mot IS. Vi støtter at Norge deltar i disse samtalene og vil vurdere eventuelle forespørsler dersom regjeringen tar dette opp med Stortinget, sier han.

SV-nei

SV er imot at Norge skal bidra militært i kampen mot IS. Partiet mener at Norge heller bør øke den humanitære hjelpen.

– SV er skeptisk til at Norge skal delta i en krig i Irak, sier partiets nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB.

– Vi må gjøre alt vi kan for å bekjempe ekstremistene i ISIL, men vi tror en større militær invasjon kan skape flere problemer enn løsninger. Og vi mener det norske bidraget bør konsentreres om å gi store summer til humanitær hjelp, samt å ta imot flere flyktninger fra Syria og Irak, sier Solhjell videre.

Frp-ja

FrP har lenge ønsket at Norge skal spille en mer aktiv rolle i kampen for å stanse grupperinger som Den islamske staten (IS) i Irak. Nestleder Per Sandberg har tidligere bedt Norge sende våpen til kurderne som kjemper mot IS i Irak.

Christian Tybring-Gjedde er Frps forsvarspolitiske talsperson. Han er glad for at utenriksministeren nå åpner for å vurderer militære bidrag, og mener det nå er på høy tid at norske myndigheter kommer på banen. Det må mer enn humanitær hjelp til for å stanse fremrykningen de ekstremistiske grupperingene i Irak og Syria, mener stortingspolitikeren.

— Vi mener humanitær innsats er vel og bra, men her er det veldige krefter på gang. IS må knuses militært, og Norge bør bidra i en koalisjon og bidra med det Nato vil etterspørre.

Men Tybring-Gjedde ser ikke for seg at norske soldater skal delta i direkte strid.

Ser ikke for seg bakkestyrker

— Jeg tror ikke det er aktuelt med regulære styrker på bakken. Jeg syns ikke vi skal være mer ivrige enn USA her. Men vi bør kunne bidra med materiell og rådgivere.

- Hva med å bevæpne kurdere eller andre som kjemper mot IS?

— Det er et stort dilemma. Vi kan ikke være sikre på hvor disse våpene ender opp etterpå. Men kurderne er de mest moderate i regionen, og jeg tror mer på støtte dem enn å bevæpne Assads styrker. Men det er viktig at vi tar et tak mot IS og knuser gruppen. Jeg tror det også vil hindre fremtidig rekruttering til IS at vi viser at vesten og mange land i Midtøsten står sammen mot denne voldelige gruppen. Det er ikke sikker at de er så modige når alt kommer til alt

- Hva har skjedd siden Utenriksdepartementet avfeide Sandbergs forslag og avviste norske militære bidrag?

— At dette kommer før toppmøtet er kanskje et resultat av at man kanskje har følt seg litt isolert. Nå kommer Norge diltende etter. Jeg mener at vi må ha vårt moralske pass riktig innstilt og ikke gå og vente på alle andre land. Disse spørsmålene bør vi vurdere på egenhånd.

Sp og KrF er avventende, men vil ikke utelukke at de vil støtte et norsk militært engasjement mot IS.