Rundt 2500 norske jobber er snart borte fra oljegiganten National Oilwell Varco (NOV), med hovedbase i Kristiansand. Den omfattende nedbemanningsprosessen startet i fjor sommer.

Lørdag slår Finansavisen opp på førstesiden at mellomledere ble drillet før de vanskelige samtalene med ansatte som skulle sparkes.

400 mellomledere fikk ansvar for oppsigelsene på sine avdelinger. I forkant ble de samlet for å være best mulig forberedt. De ble lært opp i de ulike juridiske sidene ved nedbemanningen og aktuelle deler av arbeidsmiljøloven.

— Vanskelig å gi begrunnelse

Avisen skriver at de videre ble kurset i hvilke menneskelige reaksjoner de kunne møte. Så øvde de gjennom rollespill, der åtte skuespillere spilte overtallige ansatte, med roller som alenemor og familiefar med nykjøpt hus.

Den omfattende nedbemanningen hos NOV startet i fjor sommer. Her fra kontorene på Dvergsnes i Kristiansand. Foto: Richard Nodeland

— De måtte sitte og gjøre samtalene og fikk respons etterpå. De ble drillet. Dette var nyttig og trolig en av grunnene til at omstillingsprosessen hos oss har gått forholdsvis bra til nå, sier kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø, til Finansavisen.Han sier det vanskeligste for lederne var å gi en god begrunnelse til de ansatte.

— Hvorfor er akkurat du plukket ut. Det spørsmålet kan være vanskelig å svare på for en ingeniør som til daglig er vant til å tegne og tilpasse, sier Nordbø til avisen.

Kamerater og familiemedlemmer

Etter nedbemanningsrundene har mellomlederne fått lufte ut frustrasjonen på egne debriefingsmøter.

— Dette har vært kjempetøft for mellomlederne. De har måttet sitt ansikt til ansikt med mennesker som de har jobbet tett innpå i mange år. Og ofte utvikler det seg jo vennskap underveis. Vi har mellomledere som har opplevd å måtte si opp treningskamerater og familiemedlemmer som er hardt rammet, sier NOV-direktør Tor Henning Ramfjord til Finansavisen.

Fædrelandsvennen har lørdag ikke lykkes i å få en kommentar fra ledelsen i selskapet. Robin Jensen, hovedtillitsvalgt for NITO-organiserte, mener drillingen av mellomledere var er en god idé.

— Når du har en så stor ledermasse som i NOV, er det viktig at bli enige om formen på budskapet de skal gi den enkelte arbeidstaker, sier han til Fædrelandsvennen.

Avslutter kuttrunden

I første kuttrunde måtte 900 av de fast ansatte i bedriften gå. 475 av dem arbeidet i Kristiansand. 700 innleide medarbeidere fikk avsluttet kontraktene sine. Hovedtyngden av dem holdt også til i Kristiansand.

I andre kuttrunde handlet det også om 900 fast ansatte. Fædrelandsvennen har tidligere erfart at 600 av disse arbeidet i Kristiansand og Søgne.

De siste overtallige ansatte får sine oppsigelser forkynt idisse dager.

Kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø, presiserer søndag overfor Fædrelandsvennen at skuespillerne ikke var profesjonelle, men bedriftens egne folk.