KRISTIANSAND: — Jeg er her for å vise støtte til dem som har valgt å gå ut i streik, sier Kari Henriksen, Ap-representant for Vest-Agder på Stortinget.

Lørdag stod hun side ved side med de ansatte på Café Dronningen i Kristiansand, sammen med stortings- og partikollega Odd Omland. Årsaken til konflikten ble slått fast på plakater: "Vi krever lokal forhandlingsrett og ei lønn å leve av".

- Støtter du kravene også?

— Det har ikke jeg noe med. Det er tariffspørsmål, så det får partene ordne opp i seg i mellom. Det viktige er at de ansatte har dette maktmiddelet til å fremme sin sak. Og det er en tøff jobb å streike. De står i mange vanskelige situasjoner. Vi får bare gi dem litt oppmuntring, sier Henriksen.

Skuffede gjester

En lapp i vinduet viser at den populære kafeen til Hotel Norge i Kristiansand ikke klarer å holde åpent under hotell-streiken, som ble trappet opp fra lørdag morgen.

- Mange blir skuffet når de kommer til stengte dører her?

— Ja, men arbeidsgiverne får tilfredse arbeidere når de får orden på tariffen og lønna, og da blir sikkert kundene fornøyde også, sier Kari Henriksen.

Denne plakaten møter de som vil inn på Café Dronningen. Foto: Eivind Kristensen

Utslaget av hotell-streiken har allerede vakt reaksjoner.

— Det er en skam at man ikke klarer å løse dette på en annen måte i 2016, sier en av de faste gjestene på Café Dronningen.

Mannen som ikke ville si hva han heter til Fædrelandsvennen, er på fornavn med betjeningen på kafeen.

— Vi beklager til kundene våre og vi håper dette snart er over, sier streikende servitør Isac Barcic.

Må ta ekstra tak

Til sammen 216 ansattepå hoteller, restauranter og andre arbeidsplasser i Agder har lagt ned arbeidet etter at Fellesforbundet trappet opp sin streik.

Isac Barcic (fra venstre), Gabriel Quiroga og Malene Etsi Jensen på plass utenfor Hotel Norge. Foto: Eivind Kristensen

På Café Dronningen er 80 prosent av de ansatte organisert, og restaurantsjef Skender Qetkaj måtte lørdag morgen selv ta i et ekstra tak for å få unna frokosten til hotellgjestene. Den går som normalt under streiken.

— Det er sikkert 100 stykker som har ringt i dag for å spørre om vi holder åpent. Mange spør om hva som skjer 17.mai, hvor vi er et veldig populært sted å spise, sier Qetkaj.

I 2002 varte streiken i fem uker.

— Vi får bare se hva som skjer, og håper at partene blir raskt enige, sier Qetkaj.

Direktøren i resepsjonen

Også på Clarion Hotel Ernst stilte ansatte fra Fellesforbundet opp som streikevakter lørdag morgen. Her har 30 personer lagt ned arbeidet. For kokk Thomas Hansen er det NHO Reiselivs nei til lokal forhandlingsrett som provoserer mest.

— Vår bransje er den siste som ikke har dette. Dersom vår innsats fører til at bedriften får et godt økonomisk resultat, ønsker vi å få en del av dette, sier Hansen.

Kokk Thomas Hansen (stående til venstre) vil ha forhandle lokalt med Clarion Hotel Ernst om lønn. Det sier NHO Reiselivnei til. Foto: Eivind Kristensen

Radisson Blu Caledonien Hotel er stedet med flest ansatte i streik i Agder. Her er 42 ansatte organisert i Fellesforbundet. Hoteldirektør Frode Jansson sier de ruster seg for å klare å betjene gjestene og ivareta dem som ikke er organisert.

— Akkurat nå står jeg selv i resepsjonen, og det har jeg anledningen til etter loven, sier Janson.

Venter streikebryteri

Christian Justnes, leder av Fellesforbundets avdeling 003, Agder fagforening, følger nøye med på om bedrifter følger lover og regler i konflikten. I Oslo har påstått streikebryteri allerede skapt store protester ved et hotell.

— Det kommer nok her også hvis dette blir langvarig, sier han.

Som et eksempel på det han mener er streikebryteri, nevner han avdelingsledere som jobber utenfor sin avdeling for å sikre driften av et hotell eller restaurant.