Dette er takrailsen som 25-åringen holdt seg fast i: Kun ikledd underbukse i 17 minusgrader i 90 km/t.
Blodsporene viser tydelig hvordan 25-åringen klatret inn i bilen for å redde sitt eget liv og stoppe biltyven.
I 1,7 kilometer holdt 25-åringen fra Søm seg fast på taket, før tyven ble stoppet på Varoddbrua.
I bare underbuksa stoppet bileieren tyven på Varoddbrua i 17 minusgrader, mens han slo seg inn gjennom bakruta mens bilen skal ha vært oppe i hele 90 km/t.
Den eldre Volkswagen Passaten er anslått til å ha en verdi på rundt 5000 kroner. - Jeg skulle jo bare stoppe ham. Det handlet ikke om bilen. Den bryr jeg meg ikke om, sier Bruce Willis.

— Bruce Willis hadde aldri klart dette, bemerker politiets etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjonen etter dramaet som utspant seg natt til onsdag.

— Jeg har aldri vært borte i noe lignende, selv ikke på film, legger den erfarne politimannen til.

Read story in English:

Fædrelandsvennen møtte bileieren etter at han kom hjem fra sykehuset senere på dagen. Og fikk se byens nye actionhelt i den ikoniske underbuksa.

Våknet av tyven

Og bare sånn at det sagt: Nei, han ligner ikke på Bruce Willis. Og nei, han er ikke en klin gal adrenalinjunkie. Tvert imot. Da Fædrelandsvennen tilfeldig ringte på en dør i nabolaget, er det en smilende og vennlig, ung mann som åpner døren.

— Det var meg, svarte han med et beskjedent og litt brydd smil, da Fædrelandsvennen spurte om han visste hvem som hadde stoppet biltyven tidligere på natta.

I bare underbuksa stoppet bileieren tyven på Varoddbrua i 17 minusgrader, mens han slo seg inn gjennom bakruta mens bilen skal ha vært oppe i hele 90 km/t.

For vår lokale «Bruce Willis» ønsket ikke noe oppstuss om det som trolig er den mest spektakulære pågripelsen av en biltyv gjennom historien. Han ønsker fred og ro sammen med kjæresten og familien sin. Derfor stiller han ikke opp på bilde. Derfor forblir han anonym. Og derfor døper vi han herved til Sørlandets Bruce Willis. Selv om den amerikanske actionhelten aldri vil nå vår lokale helt opp til kneet.

Sov søtt

— Jeg sov nede da min svigermor ropte at noen stjeler bilen. Så da beina jeg ut akkurat da biltyven kjørte inn i snøfonna på andre siden av veien. Jeg tok tak i passasjerdøra bak og ropte at han måtte stoppe. Men han ga bare gass, forteller 25-åringen.

I 1,7 kilometer holdt 25-åringen fra Søm seg fast på taket, før tyven ble stoppet på Varoddbrua.

Med 25-åringen løpende barbeint i snøen i bare bokseren — i 17 minusgrader - skal tyven har forsøkt å bli kvitt ham ved å kjøre inn i snøfonna langs veien.- Da jeg løp ut etter ham, rakk jeg ikke å tenke. Jeg skulle bare ta ham og stoppe bilen. Det som skjedde da var egentlig bare en refleks. Jeg tok tak i takrailsen og holdt meg fast. Så kjørte han så fort at jeg ikke turte å slippe taket. Han ga bånn gass ned gjennom veien her. Han kjørte i 80 km/t. På sletta dro han på enda mer. Han kom i alle fall opp i 90 km/t.

— Da han kom ut på Varoddbrua skjønte jeg at han ikke kom til å stoppe. Da var det bare én ting å gjøre, og det var å knuse ruta, klatre inn og stoppe ham.

Frostskader

— I underbuksa på taket, i 90 km/t, det må jo ha vært iskaldt?

— Det var kaldt, ja. Jeg fikk frostskader i to av tærne, forteller han og humrer litt oppgitt mens han rister på hodet.

25-åringen knuste bakruta på bilen med kneet. Blodsporene viser tydelig hvor han klatret inn gjennom bilen. Han ble kjørt til sykehus for behandling.

— Jeg måtte sy noen sting, sier han, letter på t-skjorta og avdekker skrubbsår, blåmerker og rifter over hele overkroppen og armene.

Dette er takrailsen som 25-åringen holdt seg fast i: Kun ikledd underbukse i 17 minusgrader i 90 km/t.

Så dropper han joggebuksa. Og står foran Fædrelandsvennen boksershortsen. Han er plastret på kneet, lår og legger, både foran og bak.Og til lesernes orientering, når vi nå først har sett ham i underbuksa: Vår Bruce ruver cirka 190 over bakken. Han er en velbygd viking. Og tro oss: Du vil ikke ha ham etter deg hvis du har urent mel i posen.

Knuste ruta

— Hvis du klarer å knuse et bilvindu med tøy på, så er det en prestasjon. Når du henger fast på et tak i bare underbuksa - i 17 minusgrader - mens bilen kjører i så stor fart, så er det bare helt vanvittig, sier politiets etterforskningsleder Jan Nesland hos politiet.

Den eldre Volkswagen Passaten er anslått til å ha en verdi på rundt 5000 kroner. - Jeg skulle jo bare stoppe ham. Det handlet ikke om bilen. Den bryr jeg meg ikke om, sier Bruce Willis.

— Biltyven ble nok litt redd da jeg knuste ruta og kom inn i bilen. Han begynte å bremse opp og stoppet bilen. Men så forsøkte han å stikke av. Jeg tok tak i ham og holdt ham fast. Det kom en rød Volvo og en traktor, og de hjalp meg med å holde tyven fast.- Og så fikk jeg ei jakke, og fikk satt meg inn i en varm bil, forteller 25-åringen.

— Så hva tenker man: i underbuksa, i 90 km/t, i 17 minusgrader på et biltak, når man skal slå inn bakruta med kneet, kravle inn og overmanne tyven?

— Det hele gikk så fort. Det var bare full fart ned gjennom gata, og vips så var vi på Varoddbrua. Det hele blir bare rart. Men jeg tenkte på kjæresten min. På mamma og pappa, forteller han.

— Det sto om livet?

— Ja, det gjorde det. Det var ingen vei utenom. Jeg måtte inn gjennom bakruta, sier han.

LES ENGELSK VERSJON: Police officer: Bruce Willis could never have done this

Anbefales ikke

Biltyven ble onsdag avhørt av politiet og overført til psykiatrisk avdeling ved sykehuset.

Han skal være en kjent person i rettsvesenet, med mange tyverier bak seg.

— Men han har nok ikke blitt stoppet på denne måten før, sier Nesland som likevel ikke vil anbefale denne fremgangsmåten for andre.

Politiadvokat Johan Martin Kile i Agder politidistrikt sier tyven tidligere er erklært som strafferettslig utilregnelig av rettsmedisinsk sakkyndige.

— Han er derfor overført til psykiatrisk avdeling ved sykehuset, sier Kile.

På Søm er det ikke bitterhet eller sinne mot tyven.

— Tyven er nå lagt inn på psykiatrisk, og slipper ut når han blir bedre. Han er ikke strafferettslig tilregnelig. Hva tenker du om det?

— Jeg håper han får hjelp. Det er jo synd på dem. Han er syk. Så får vi håpe det går greit med ham, sier 25-åringen.

— Men jeg føler jo at det blir veldig feil hvis han blir sluppet ut etter et par dager. Jeg kunne mistet livet. Neste gang kan det ramme andre uskyldige. Det burde være mulig å stoppe ham. Andre kan bli skadet. Slik skal det ikke være, sier 25-åringen.

Action mellom liv og død

— Når du har sett Bruce Willis i Die Hard, så har du kanskje tenkt at sånt ikke skjer i virkeligheten. Men politiet mener Bruce Willis aldri hadde klart dette?

— Jeg skulle jo bare stoppe ham. Det handlet ikke om bilen. Den bryr jeg meg ikke om. Men da jeg tok tak i stativet på taket, så handlet det egentlig bare om å redde meg selv, om å redde livet, forteller han.

— Hva jobber du med, egentlig? Har du vært marinejeger eller noe sånt?

— Jeg er snekker, tømrer, sier 25-åringen.

— Men vurderer en karriere som action-helt?

— Ikke ennå, humrer han.