De to var de eneste som ble dømt til forvaring etter NOKAS-ranet i Stavanger for ti år siden.

Eidsivating lagmannsrett kom 13. juni til at Schumann ikke kan prøveløslates, mens Borgarting lagmannsrett to uker senere sa ja til løslatelse av Betew. Torsdag behandlet Høyesterett begge ankesakene.

Både Schumann og Betew ble dømt til forvaring i 16 år med en minstetid på 10 år. Begge ba seg prøveløslatt etter at minstetiden var sonet.

Av de 15 mennene som ble dømt i ranssaken, var det bare disse to som fikk forvaringsdommer.

Ikke nærliggende fare

Schumann skjøt og drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland under ranet, mens Betew har innrømmet å ha vært med på planleggingen av ranet.

Høyesterett var enig med lagmannsretten i at det ikke lenger var en nærliggende gjentakelsesfare, og at vilkåret for fortsatt forvaring derfor ikke var oppfylt.

Retten la vekt på at Schumann har tatt utdannelse mens han har sittet i forvaring. Det ble også tillagt vekt at han jevnlig har kontakt med psykolog «for å bearbeide sider ved sin personlighet som kan ha sammenheng med hans tidligere kriminelle virksomhet».

Lagmannsretten var delt da den kom fram til at Schumann måtte fortsette soningen. Hovedargumentet for avslaget var hans sentrale rolle i ranet og drapet. Retten var bekymret for gjentakelsesfaren, men kom likevel fram til at den ikke var nærliggende.

Betew prøveløslates med samme begrunnelse. Også her er det tillagt vekt at han har tatt videregående skole og flere universitetsfag under soningen.

«Han har ikke rusproblemer og har god støtte fra familien, og lagmannsretten har antatt at han vil overholde vilkåret for prøveløslatelse om ikke å ha noen kontakt med kriminelle miljø», heter det.

Tredje prøveløslatelse

Sammen med de to NOKAS-sakene, behandlet Høyesterett også en tredje ankesak som gjaldt prøveløslatelse fra forvaring etter sont minstetid. Også her kom retten til at domfelte kunne prøveløslates.

I 2003 ble Magnar Illøkken (51) dømt til 15 års forvaring med en minstetid på ti år for å ha forsøkt å drepe sin ekskone med en bilbombe i Drammen i januar samme år.

Etter å ha sonet minstetiden, søkte han om prøveløslatelse, men fikk avslag i Asker og Bærum tingrett i januar i år.

Saken ble anket og Borgarting lagmannsrett ga ham medhold i prøveløslatelse på vilkår, noe altså Høyesterett ikke så grunn til å sette til side.

Retten påpeker at lagmannsretten mente at det fortsatt forelå en viss fare, men at den ikke var «nærliggende».

Høyesterett var i tvil, men kom til at det ikke forelå tilstrekkelig grunnlag for å sette til side lagmannsrettens vurdering og viser til at den bygde på flere dager med umiddelbar bevisførsel.