KRISTIANSAND: — Skal KrF endre politikk, bør det skje etter en bred debatt i partiet og ikke gjennom enkeltoppslag i VG, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.

Grøvan sier at han ikke likte at partileder Knut Arild Hareide gikk i Pride-opptoget i Oslo i helga. Han likte enda dårligere at partilederen gikk ut i VG og nærmest avviklet partiets nåværende ekteskapspolitikk til fordel for en ny.

Les også:

Les også:

Nå står KrF for at ekteskapet mellom mann og kvinne og at den kjønnsnøytrale ekteskapsloven skal endres. I forslaget til nytt stortingsprogram er kampen mot dagens ekteskapslov tatt bort og partiet skal framheve det heterofile ekteskapet, men respektere ulike samlivsformer.

— Jeg har egentlig ikke problemer med den nye programformuleringen. Det er en erkjennelse av at vi er eneste parti som har ønsket å endre ekteskapsloven, sier Grøvan.

Varsler kamp

Men det har gruppeleder i Kristiansand KrF, Grete Kvelland Skaara. Hun vil kjempe mot dagens kjønnsnøytrale ekteskapslov, og hun ber partileder Hareide forholde seg til partiets politikk.

Jeg mener KrF fremdeles skal kjempe mot dagens ekteskapslov og stå for at ekteskapet er mellom mann og kvinne. Dette blir en stor debatt i KrF framover.

Gruppeleder i Kristiansand KrF, Grete Kvelland Skaara, vil kjempe for at KrF fortsatt skal være motstander av dagens ekteskapslov, selv om partilederen mener noe annet. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg likte dårlig at han avlyste kampen mot dagens ekteskapslov i VG. Jeg mener KrF fremdeles skal kjempe mot dagens ekteskapslov og stå for at ekteskapet er mellom mann og kvinne. Dette blir en stor debatt i KrF framover, og landsmøtet fastsetter partiets politikk, sier Kvelland Skaara til Fædrelandsvennen.

Hovedsak

Grøvan tror på en bred og omfattende intern debatt fremover i KrF.

— Jeg regner med at denne saken kan bli en av hovedsakene på neste vårs landsmøte, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.

Han er glad for at Hareide poengterte barnas rettigheter i VG-intervjuet. Grøvan sier hans eget syn på ekteskapet særlig handler om barns rett til far og mor. Han er skeptisk til adopsjonsrett for homofile.

— Og da snakker jeg ikke teologi, men ut fra hvilken ramme som er best og mest stabil for barna. Det er ekteskapet mellom mann og kvinne, sier Grøvan.

Han har samtalt med Hareide og sagt klart fra hva han mener. Grøvan sier han fikk greie svar, utover det vil han ikke oppgi detaljer.

- Hvorfor burde ikke Hareide gått i Pride?

— Først. Vi må alle bidra til mindre trakassering og vold mot homofile. Vi må markere avsky mot det som skjedde i Orlando-massakren. Men Pride er mer enn et solidaritetstog. Det er en parade med et politisk formål om en annen samlivs- og familiepolitikk enn det KrF står for, sier Grøvan.

Kvelland Skaara er enig i dette.

Ingen vinnersak

Grøvan sier han har fått mange henvendelser fra bekymrede KrF-velgere på Sørlandet den siste tiden.

— De nye tonene er ikke noen vinnersak for oss i KrF. Samtidig ber jeg folk om å vurdere oss ut fra vår politiske helhet, ikke bare én enkeltsak, sier Grøvan.

- Er homofilt samliv synd?

— Det må kirkesamfunnene konkludere rundt. Som politiker vil jeg ikke uttale meg om det, svarer Hans Fr. Grøvan.

Fylkeslederne i Aust-Agder KrF og Vest-Agder KrF har ikke vært tilgjengelige for kommentarer til denne saken