Den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren Litvinenko (43) døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop.

Ifølge den britiske rapporten sto russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun bak selve drapet. Etterforskerne finner det sterkt sannsynlig at de to drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB og at Putin selv godkjente drapet.

Litvinenko døde noen uker etter at han hadde møtt Lugovoj og Kovtun på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006. Her skal han ha drukket grønn te tilsatt det dødelige stoffet polonium-210. Fra sykesengen beskyldte han den russiske presidenten Vladimir Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt har avvist.

Granskningen peker på flere mulige motiver for drapet, deriblant Litvinenkos arbeid for britisk etterretning, hans beskyldninger mot FSB og Putin og kontakt med andre dissidenter som Boris Berezovskij. Fiendskapet mellom Putin og Litvinenko hadde dessuten en «personlig dimensjon» som strakte seg tilbake til 1998 da Putin ledet FSB, heter det i rapporten, ifølge BBC. (©NTB)