— Jeg tror det var et veldig etterlengtet tilbud for barna, og de er tatt godt imot på skolene, sier oppvekstsjef Jon Wergeland i Søgne kommune.

11 barn begynte mandag på Langenes skole, som er barneskole, mens seks litt større barn begynte på Tangvall skole, en av kommunens to ungdomsskoler.

Barna får undervisning i egne grupper i timene, men er sammen med de andre elevene i friminuttene.

Hovedfokus på språk

Samtlige barn kommer fra akuttmottaket på Åros, som etter planen skal avvikles 31. mars - da går operatørens kontrakt med UDI ut.

De snakker ulike språk, og vi har forsøkt å få tak i tolker for å imøtekomme det. Hovedfokuset i undervisningen er på å gi barna en grunnleggende innføring i alfabetet og det norske språket, sier oppvekstsjefen.

Ifølge opplæringsloven skal kommunene gi barn og unge et opplæringstilbud i det øyeblikk det er utsikt til at de blir i landet i mer enn tre måneder.

Det er en uoversiktig situasjon, både for asylsøkerne og kommunen.

De 176 flyktningene som er innkvartert på Åros kom i slutten av oktober, og er blitt værende i feriehyttene siden det ikke har vært ordinære mottak å flytte dem til. Utgangspunktet for akuttmottakene er at asylsøkere skal oppholde seg der i inntil en ukes tid.

- Viktig å gi et opplæringstilbud

Det er en uoversiktlig situasjon, både for asylsøkerne og for kommunen. Vi trodde egentlig det skulle være slutt 1. februar, sier Jon Wergeland.

- Når kontrakten nylig ble fornyet med to måneder, er vi opptatt av å gi disse barna et opplæringstilbud, forteller oppvekstsjefen.

Det kommunale ansvaret for flyktningene strekker seg i utgangspunktet kun til å sørge for helsetjenester, tolk og tannbehandling.

Tilbudet om skolegang er i tråd med det ordfører Astrid Hilde sa på informasjonsmøtet om situasjonenlike etter at flyktningene kom til Åros.

— Vi får være litt fleksible fremover og vurdere situasjonen fortløpende nå når det ser ut til at de blir boende lenger enn forutsatt, sa ordføreren.