Det rammer de ferierende hardt ettersom det i høysesongen både er vanskelig og dyrt å få booket om og bestilt nye billetter.

Avganger til populære feriedestinasjoner som Bulgaria, Kroatia, Kypros og Spania ble kansellert lørdag, både fra Oslo, Værnes og Stavanger, skriver VG.

Avgangen fra Kristiansand lufthavn Kjevik klokka 06.30 til Oslo lørdag morgen ble kansellert, melder Avinor på sine nettsider.

Ifølge Adresseavisen mottok en familie på åtte så sent som natt til lørdag en SMS fra Norwegian som informerte om at avgangen til Malaga i Spania lørdag ettermiddag var kansellert.

Også fly til Norge fra blant annet Spania og Italia er innstilt. En rekke innenriksfly er også kansellert.

– Beklager

Pressekontakt Linda Olsen hos Norwegian beklager kanselleringene. Hun opplyser at Norwegian har jobbet med løsninger for disse avgangene, og at SMS-varslingen automatisk blir sendt ut når flygingen blir kansellert i systemet.

– Jeg er enig i at det ikke er ideelt å sende slike SMS-er så sent, sier hun.

Ifølge Avinors reiseoversikt har Norwegian innstilt minst 18 avganger til utlandet og innenlands lørdag, melder NRK.

Norwegian kan ikke si noe om hvordan situasjonen vil være de kommende dagene, og om det blir innstilte fly også søndag og mandag. De har heller ikke full oversikt over hvor mange passasjerer som er berørt.

Prioriterer

– Vi bestreber oss alltid på å kunne gå i rute. Ikke minst i en ferieperiode som dette, er det viktig at flyene går som planlagt. Vi er på konstant jakt etter ekstern kapasitet både for å leie inn maskiner og mannskap for å bøte på problemene, sier Olsen til NTB.

Hun sier at de nå prioriterer å håndtere lørdagens kanselleringer, og ikke kan si så mye om hva som skjer i dagene framover.

– Årsaken til kanselleringen av flere av flygingene er mangel på mannskap, men vi skal kartlegge årsakene nærmere senere. Akkurat nå er ikke det prioritert. Vi prøver å få booket om de berørte passasjerene, men nå på sommeren er det veldig vanskelig å få tak i ekstra kapasitet, sier Olsen.

VG har tidligere skrevet at flere av de flyene som Norwegian har fått leid inn til å betjene rutene, er mindre enn de som opprinnelig skulle ha gått, noe som blant annet har ført til at passasjerene har fått med seg mindre kabinbagasje enn om de skulle fløyet med et Norwegian-fly.

Rettigheter

Som flypassasjer har man rett til å bli tatt vare på av flyselskapet ved forsinkelser. Dette inkluderer blant annet mat og drikke, penger og hotellopphold. Hvis flyet er forsinket i over fem timer, regnes dette som en innstilling.

Ved kanselleringer har man rett til ombooking eller pengene tilbake. Hvis man bookes om til en flyging som skjer for eksempel dagen etter, har man krav på både hotellovernatting og transport til og fra flyplassen.

Hvor mye man har krav på, avhenger av type billett og reiseavstand. Forbrukerrådet har utarbeidet en egen flyrettighetskalkulator til bruk for passasjerer i slike tilfeller. (©NTB)