Kronprinsen ble tatt imot på forskningsstasjonen Flødevigen på Hisøy i Arendal av Havforskningsinstituttets direktør Sissel Rogne.

Deretter fikk han en innføring i hvordan Havforskningsinstituttet gjennomfører undersøkelser og forskning i et miljøperspektiv. Han fikk en innføring i tilstanden i Oslofjorden, der tall fra nettopp Havforskningsinstituttet viser at den nesten er tom for fisk.

I løpet av de siste 100 årene er all torskefisk redusert med hele 86 prosent i Indre Skagerrak. Tare vokste i 1950 ned til 25 meter – nå kommer den ikke dypere enn 14 meter. Allerede i fjor ble det innført forbud mot å fiske torsk i Oslofjorden.

Kronprinsen fikk også praktisk opplæring i å trekke teiner i instituttets hummerreservat før turen gikk videre til Raet nasjonalpark.

Der vil kronprinsen få se eksempler på hvordan Havforskningsinstituttet arbeider for å nå nullvisjonen om spøkelsesfiske, samt hvordan over hundre år lange tidsserier med strandnottrekk fortsatt er en uvurderlig kilde til kunnskap.

På denne dagen skulle også FNs havkonferanse i Lisboa i Portugal blitt avsluttet etter en uke, men på grunn av koronaviruset ble konferansen avlyst i april.

Det var FN som innstiftet Verdens miljødag i 1972. I år fungerer miljødagen også som et slags startskudd for havets tiår – ettersom FNs hovedforsamling har vedtatt at perioden 2021–2030 skal være et internasjonalt tiår for havforskning.