Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

— Det er denne kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris, sier Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

Tunisias autoritære leder Zine al-Abidine Ben Ali, som hadde styrt landet siden 1987, flyktet fra Tunisia etter omfattende protester i desember 2010 og januar 2011 som har fått navnet sjasminrevolusjonen.

Kvartetten kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro.

I komiteens begrunnelse heter det at kvartetten etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig som bidro til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro. (©NTB)