Sist helg var den første store visningshelgen, med nærmere 2500 visninger lørdag og søndag, fordelt på 1907 annonser på finn.no.

Det har vært stor spenning knyttet til denne helgen, og helgen som kommer. Kommer folk på visning? Blir det salg?

Før helgen tok vi tempen på boligmarkedet. På Torshov viste eiendomsmeglerfullmektig Vemund Thorkildsen frem en fireroms med balkong og garasje torsdag og søndag, med prisantydning på 4,39 millioner kroner.

I forkant sa Thorkildsen at han håpet folk ville komme. Mandag kan han fortelle at mange kom for å se, og totalt 18 skrev seg opp på liste. Første bud kom inn før Thorkildsen kom på jobb mandag morgen, 400.000 kroner under takst.

Vemund Thorkildsen i Krogsveen fikk bud før han kom på jobb. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Leiligheten gikk for 4,7 millioner kroner, 310.000 kroner over prisantydning. Det var totalt fire budgivere med, sier Thorkildsen.

Markedet har vært preget av pessimisme, og de endelige tallene for 2013 viste at boligprisene i desember 2013 var 0,6 prosent lavere enn i desember 2012. Et stigende varelager, lavere salgsvolum, og lengre omsetningstid preget og preger fortsatt markedet.

En ringerunde til meglerhus i noen av de største byene viser at stemningen nå er bedre og mer optimistisk enn den var i fjor høst.

Solgte to av to

— Det har gått bedre enn ventet før jul. Folk er positive. Forhåpentligvis begynner markedet å stabilisere seg litt mer nå, sier Marius G. Hurum, eiendomsmegler for Privatmegleren Aveny, Oslo vest.

Hurum og kollegene har arrangert en del visninger helgen som var. Samtidig får de telefoner om objekter som ikke har hatt visning nå, forteller han.

Kristin Pedersen, avdelingsleder og megler for Eiendomsmegler 1 Torshov, arrangerte en visning i helgen, og sier den var helt greit besøkt.

— Flere av mine kolleger har hatt godt besøkte visninger. Det er to budrunder i gang. Forrige uke solgte vi to av to. At boligene blir solgt er over forventningene, sier Pedersen.

- Går tregere over fire millioner

Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom, mener at kjøperne har kommet på banen igjen. Han forteller at flere boliger som har ligget lenge ute har blitt omsatt i januar.

Flere er på visning, men dyrere boliger tar lenger tid.

— Mange leiligheter ble solgt etter første visningshelg i januar. Vi merker et taktskifte fra oktober, november og desember. Visningene har vært godt besøkt i Oslo og Akershus i helgen. Vi forventet at mange boliger ville bli lagt ut for salg i begynnelsen av året, det har overrasket oss at det er så mange potensielle kjøpere, sier Halvorsen.

terje-QhtZh18Vdk.jpg

Men ikke alle boliger har like mange interessenter. Meglerne rapporterer om fire-seks potensielle kjøpere for «kurante leiligheter opp til fire millioner kroner».

— Det går tregere over fire millioner, for å si det sånn. Flere er på visning, men dyrere boliger tar lenger tid. Det er kjøpers marked, sier Halvorsen.

70 prosent har gått til prisantydning eller over prisantydning, 30 prosent ble solgt til litt under prisantydning, ifølge Halvorsen.

— Vi tror den høye aktiviteten vil fortsette utover januar. Noen overliggere vil det være fra januar til februar, men vi ser et helt annet marked nå enn de siste tre månedene i 2013, sier Halvorsen.

- Januareffekt

Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, følger nøye med på boligmarkedet. Om januar har han følgende å si:

— Vi vet at tilbudssiden er høyere enn normalt nå. Mange hadde tenkt å selge i høst, og flere måtte selge før de kunne kjøper etter krav fra banken, og på grunn av usikkerhet i markedet, sier Øye.

Mange har ventet med salg til januar, tilbudet er 25 prosent høyere enn tidligere, ifølge Øye.

— Etterspørselen vil bli høyere nå. For mange som har tenkt å kjøpe har ventet. Syklusen er startet opp igjen. Vi hører om høy aktivitet og høy omsetning, jeg ville ikke bli overrasket om vi får en januareffekt på plussiden, sier Øye.

- Mange tror det er kjøpers marked

I Trondheim rapporterer Thomas Johnsen, megler og avdelingsleder for Eiendomsmegler 1 Trondheim, at det gikk «kjempebra» forrige uke.

— Vi solgte 17 boliger i Trondheim sentrum forrige uke. Det er som natt og dag i forhold til siste kvartal i 2013. Jeg var veldig spent, sier Johnsen.

Av de 17 solgte gikk en tredjedel over takst, en tredjedel til takst og en tredjedel under takst, ifølge Johnsen.

— Jeg forventer god respons videre, det er i alle fall signalene på det vi legger ut. Det var kjøpers marked siste kvartal i 2013, men jeg ville ikke sagt det nå. Mange tror det er kjøpers marked når de kommer på visning, men så ser de at det er flere som er interesserte, sier Johnsen.

Bergen: - Bedre oppmøte enn fryktet

Det har vært spesielt godt oppmøte for objektene som ble lagt ut i januar, forteller Martin Raknes, megler og regiondirektør for Bergen Eiendomsmegler Vest.

— Det er bedre oppmøte på visninger enn vi hadde fryktet. Mange av eiendommene har vært på markedet siden 2013, det kommer nye interessenter til. Vi har solgt en del, og fått gode priser på flere boliger, sier Raknes.

— Det er gledelig at markedet ikke har fått skrekken, sier Raknes.

Overrasket i Kristiansand

Jøran Flakk, daglig leder for DNB Eiendom Kristiansand, har ikke hatt noe aktivitet selv i år, men kollegene melder om «overraskende god aktivitet».

— Når vi var ferdig med julen og kom på de første visningene var aktiviteten relativt god. Det er nok mer tilfeldig enn at det er fart for selgers marked, men vi ble litt overrasket, sier Flakk.

Det har vært fem-seks potensielle kjøpere i snitt på de litt nyere boligene, utdyper Flakk. Samtidig har mange av objektene fått justert prisen.

- At prisen har blitt satt ned er nok hovedårsaken til den gode aktiviteten. Vi sitter på det vanskeligste markedet i landet, det er vanskelig å finne akseptabelt prisnivå, omløpshastigheten er hele 108 dager, sier Flakk.

Et område har skilt seg ut i negativ retning det siste året, halvannet. Kristiansand og sørlige Norge har hatt en dårlig utvikling. I 2013 falt prisene med 5,6 prosent i Kristiansand.

— Vi håper og tror vi var tidlig ute med priskorrigeringen, og at det blir bedre. Vi tror likevel ikke på prisstigning. Nå handler det om å tilby boligene til korrekt pris, og det er vanskelig, sier Flakk.