Tåken ligger lavt over vannet, men gråvær er ikke lenger nok til å hindre Helge Hansen i å være aktiv. Etter at han deltok på et livsstilkurs for tre år siden, er faste treninger og sunn mat blitt en naturlig del av bergenserens hverdag.

— For drøyt tre år siden hadde jeg en periode der jeg ikke var særlig aktiv. Jeg la på meg en god del kilo, og fikk konstatert høyt blodtrykk. Da sa jeg til meg selv: "Helge, dette går ikke!"

Gikk ned 21 kilo

Gjennom familiemedlemmer ble han oppmerksom på et livsstilkurs hos treningssenteret Nr1Fitness i Fyllingsdalen utenfor Bergen. Etter å ha grublet over det en stund, bestemte han seg for å hoppe på. Kurset, som inneholdt forelesninger, trening og individuelle samtaler, varte i ett år. Hansen gikk ned 21 kilo. Han har holdt vekten og livsstilen siden.

Tre ganger i uken er han på treningssenter, to ganger går han tur i høyt tempo. Maten han spiser er generelt sunnere, porsjonene mindre.

-Jeg motiverte meg over tid, og var veldig klar da jeg gikk i gang i kurset. Hele livet er blitt bedre etterpå. Ting som før var et ork, går jeg nå i gang med uten problemer. Hvis noen lurer på forskjellen, pleier jeg å si at folk gjerne må prøve å gå døgnet rundt med en ryggsekk på 20 kilo. Jeg kan love at de fleste vil merke en betydelig forskjell når de tar den av, sier Hansen.

-Populært

Trygve Amundsen, administrerende direktør og ansvarlig for det faglige innholdet på livsstilkursene hos Nr1Fitness, sier det er et voksende konsept.

-Vi har holdt på med dette siden 2008, og det er blitt kjempepopulært. Overvekt er et voksende problem i en hverdag med mye stillesitting, og mange trenger hjelp til å finne en sunn livsstil. For oss er det viktig å følge kundene over tolv måneder, for det tar tid å endre livsstilen, sier Amundsen.

I starten av kurset inntar deltakerne kosterstattere i stedet for vanlig mat.

— Det gjør at man går raskt ned i vekt i starten, og bidrar til å holde motivasjonen oppe. Men løsningen over tid er vanlig, sunn mat. Vi følger helsemyndighetenes anbefalinger, og meningen er at man skal kunne ta endringene med seg resten av livet, sier Amundsen.

Ikke alle klarer det

Også en rekke andre sentre tilbyr livsstilkurs, helst over kortere perioder. For eksempel er Elixia Light Club et kurs som går over et halvt år, mens Aktiv 365 holder kurset "Din Livsstilsendring" over ti uker.

— For oss er det tredje året nå, og vi ser at det er stor interesse for det. Vi legger stor vekt på den mentale biten, og på å bevisstgjøre hvordan ulik mat påvirker kroppen. En når gjerne ikke målene sine om vektnedgang på ti uker, men da har man fått verktøyene man trenger for å endre livsstilen, sier ernæringsfysiolog Inger Lise Strønen, avdelingsleder på Aktiv 365 Paradis.

— For dem som ønsker det, har vi oppfølging én gang i måneden i ett år etter gjennomført kurs. Erfaringene derfra er veldig positive, folk har klart å holde på den nye livsstilen. Men jeg må innrømme at jeg ikke vet hvordan det går med alle, sier Strønen.

Helge Hansen har sett at ikke alle han gikk på kurs med klarte å endre livsstilen permanent.

-Jeg ser jo at en del har falt nedpå igjen. Det handler om hvor motivert du er. Når jeg ser resultatene av endringene jeg har gjort, er jeg i hvert fall helt bestemt på at jeg skal holde på det livet jeg har nå, sier Hansen.

-Oppfølging er nøkkelen til suksess

Sprek-ekspert Cathrine Borchsenius mener god oppfølging er det viktigste for den som vil endre livsstilen.

— Hvis målet er vektreduksjon, er oppfølging over tid nøkkelen til suksess. Så lenge det er hold i kostrådene du får, er det nesten det samme hvilke du følger. Men oppfølgingen i seg selv er veldig viktig. Om du får denne via kurs, mannen din eller en kompis du trener sammen med, trenger ikke ha så mye å si, sier Cathrine Borchsenius som er klinisk ernæringsfysiolog.

Helge Hansen benyttet seg av kosterstattere i starten av livsstilkurset.

— For noen mennesker kan en pangstart med pulverkur være en bra motivasjon. Du lærer ikke hvordan du bør spise med en slik kur, men det er ikke noe farlig med den, sier Borchsenius.

— Livsstilkurs kan være en bra ting, men jeg ville ha sjekket bakgrunnen til dem som holder kursene hvis jeg skulle betalt for noe slikt. Det er viktig at de har en viss bakgrunn, og at det ikke er snakk om ekstreme dietter.