Markedet for bambusklær har tatt av. Spesielt omfavner bevisste småbarnsforeldre materialet som er påstått allergivennlig, temperaturregulerende og fukttransporterende, antibakterielt og antiseptisk: Det skal lindre eksemplaget hud, er UV-beskyttende og miljøvennlig. Ifølge fagfolk stemmer ingen av delene. Materialet kan ikke engang kalles bambus.

— Viskose er et flott materiale, men jeg mener det er mer fremtidsrettet å lage den av restmaterialer vi ønsker å bli kvitt.

— Bambus brukes som råstoff til å lage viskose. Mens bambus er et naturmateriale, er viskose et kunstig materiale. Gjennom den kraftige kjemiske behandlingen som må til for å fremstille tekstilet, mister bambus alle sine opprinnelige egenskaper og er ikke lenger bambus. Som papir ikke er gran, men kan lages av gran, forklarer Ingun Grimstad Klepp, SIFO-forsker og blant landets fremste tekstileksperter.

bambus.jpg

Lages av cellulose

Hun sier at hun i flere år har brukt mye tid på å finne dokumentasjon på påstandene om det populære materialet, uten hell.

— Fenomenet har vokst veldig fort, og det er ikke rart. Markedsføringen spiller på alle strenger, både miljø og funksjonalitet, sier Klepp.

Hun savner en skala som forteller hva det sammenlignes med, for eksempel er absolutt alt mer miljøvennlig enn konvensjonell bomullsproduksjon.

— Viskose er et flott materiale, men jeg mener det er mer fremtidsrettet å lage den av restmaterialer vi ønsker å bli kvitt. Viskose lages av cellulose, som kan komme av en rekke materialer. Som avfallsprodukter fra ris og maisproduksjon eller norsk kratt. Videreforedlingen av bambus er fremdeles energikrevende og forurensende, derfor forskes det mye på mer miljøvennlige måter å fremstille viskose på.

Mye vask

Klepp sier at viskose og bomull blir fort skitne og krever hard vask for å bli rene, i motsetning til ull. Mens bomull tåler vask oppsiktsvekkende godt, slites viskose raskere. Derimot suger viskose mer fuktighet enn bomull, i likhet med ull, men både viskose og bomull blir kjølig når de blir våte. Fuktig ull bevarer isoleringsevnen.

Oikos - Økologisk Norge er en ideell medlemsorganisasjon for alle som har interesse for økologisk mat og - produkter, økologisk landbruk, -hagebruk, miljø og helse. De anbefaler ikke tekstiler av bambus, med mindre de er sertifisert økologisk.

  • Selv om det stemmer at bambus vokser raskt og ikke nødvendigvis behøver så mange sprøytemidler, vet vi for lite om hvordan produksjonen foregår.

68974257.jpg Foto: Microstock

— Hvorfor ikke? Produsenter og leverandører hevder at bambus er blant verdens mest bærekraftige ressurser?

— Bransjen fremstiller bambus for positivt. Selv om det stemmer at bambus vokser raskt og ikke nødvendigvis behøver så mange sprøytemidler, vet vi for lite om hvordan produksjonen foregår, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos.

Ikke mer miljøvennlig enn bomull

Hun sier at bambusviskose ikke er mer miljøvennlig enn tekstiler av økologisk dyrket bomull. Produsentene kan la seg friste til å bruke kunstgjødsel for at plantene skal vokse enda fortere, og prosessen med å omdanne fibrene til tekstil er vanligvis ikke spesielt miljøvennlig.

- Viskoseprosessen er hovedproblemet. Det brukes sterke kjemikalier for å omdanne hardt bambustreverk til myke tekstiler, disse kjemikaliene er også helseskadelige.

Seles beste råd til forbrukerne er å se etter miljøsertifiseringer som GOTS eller Svanemerket. Sertifiseringsordningene har vært hennes kjepphest i mange år, fordi hun mener de bidrar til en markedsutvikling som gir forbrukerne bedre produkter.

— Det er en utfordring at mange selger tekstiler som ikke er sertifisert, men ser du et av disse merkene, vet du at det har vært god kontroll på produksjonen. Når det gjelder alle de andre gode salgsargumentene, tror jeg folk ikke kommer på at de skal være mistenksomme, så lenge mange sier at dette er så bra. Men vi må huske at noen vil tjene mest mulig penger på produksjonen, og uten sertifisering kan vi ikke vite hva vi kjøper, sier seniorrådgiveren.

64166607.jpg

Trekkes tilbake

I USA og Canada har bedrifter fått store bøter fordi de ikke kunne dokumentere sine påstander om klærnes positive egenskaper. Plagg har blitt trukket tilbake og merket om, og nettsider har måttet endre omtalen for sine produkter. Canadas Competition Bureau har uttrykt bekymring for at forbrukerne betaler en høyere pris for disse produktene, i den tro at de er miljøvennlige eller helsefremmende. I Norge er vi ikke like restriktive.

— Alle disse positive erfaringene er det viktig å få frem, fortellinger om barn som ikke vil ta av seg bambusklærne når de skal legge seg om kvelden.

På nettet er det lett å finne haugevis av anbefalinger fra foreldre og andre som har erfart at bambusklær gjør underverker mot sensitiv hud og atopisk eksem.

Kristin Korsnes i Bamboline har solgt klær av bambusviskose i nærmere tre år. For henne er dette personlig.

— Jeg begynte med bambus på grunn av erfaringer med min egen hud. Jeg fikk behandling mot atopisk eksem frem til jeg var 18 år. Om vinteren var huden så tørr at jeg klødde meg til blods, i de verste periodene kan det kjennes ut som at det skal brennes hull i huden, forteller gründeren.

Dokumentasjon

Hun har tonet ned påstandene i markedsføringen, og skriver på nettsidene at det i dag ikke finnes noen dokumenterte studier som viser hvilken effekt bambus har på ømfintlig hud, men at erfaringer fra kunder har vist at mange barn har hatt veldig god nytte av bambusklær.

- Alle disse positive erfaringene er det viktig å få frem, fortellinger om barn som ikke vil ta av seg bambusklærne når de skal legge seg om kvelden. Vi har erfart at bambus er snill mot huden, og at den absorberer fuktighet bra. Med min sykepleierbakgrunn antar jeg at tørr hud gir dårlig grobunn for bakterier, sier Korsnes.

Lilleba & Herremann lager klær av 60 prosent bambus og 40 prosent bomull. Gründer og klesdesigner Silje Sivertsen mener bambus er en god alternativ tekstilfiber, om man ønsker å minske presset på bomullsproduksjonen.

bambus.jpg

— Bambus dyrkes uten bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel. Den har evnen til å absorbere store mengder karbondioksid, som er den store drivhusgassen, og bidrar dermed til en bærekraftig og CO2-nøytral produksjon. Bambusen er den raskest voksende planten i verden, sier Sivertsen.

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har tidligere fått forespørsler om å vurdere produkter av bambusviskose for merket «anbefalt av NAAF».

— Vi har gjentatte ganger bedt leverandørene fremskaffe nøytral og objektiv dokumentasjon på at markedsføringspåstandene holder vann, men har til gode å se dette. Jeg har selv gjort flere forsøk på å finne studier som understøtter dette, men vi har ikke belegg for å si at bambusviskose er bedre for våre målgrupper enn andre tekstiler, sier NAAFs fagsjef i biologi og kjemi, Kent Hart.

Kilder: Foreldre.no og Aftenposten