Skip fra seks lands mariner og et titall militære fly deltar i søket i håp om å finne Malaysia Airlines-flyet MH370, eller rester av det, i området mellom Malaysia og Vietnam. Malaysia har utvidet området for sitt søk på bakgrunn av en teori om at flyet kan ha snudd og satt kurs for Kuala Lumpur. Nå letes det også over landområder.

I løpet av de siste døgnene har det blitt meldt om flere flytende gjenstander, men malaysiske myndigheter har i etterkant avvist at disse har noe å gjøre med ulykken.

Følger terrorsporet

Mistankene om terror dukket opp da Interpol opplyste at minst to passasjerer gikk om bord i flyet med stjålne pass som tilhørte en italiener og en østerriker. Mandag sa lederen for den malaysiske etterforskningen at en flykapring ikke kan utelukkes.

IfølgeLos Angeles Timeskom det anonyme tips forrige uke om at Beijings internasjonale flyplass, som MH370-flygingen skulle til, var planlagt åsted for en terrorhandling. Dette er hittil ikke blitt koblet direkte med lørdagens hendelse.

Sjefen for Malaysias luftfartsmyndigheter har sagt at de to mistenkelige passasjerene ikke så asiatiske ut – i motsetning til uttaleleser som innenriksministeren skal ha kommet med.

– Vi har sett over videomaterialet flere ganger og kan bekrefte at de to personene ikke ser asiatiske ut, sier Azharuddin Abdul Rahman i luftfartsmyndighetene.

Én av de to som reiste med stjålet pass på flyet, ble mandag identifisert av malaysisk politi. Den identifiserte mannen er ikke fra Malaysia, ifølge politisjef Khalid Abu Bakr.

– Det er alt vi kan si nå. Vi undersøker fortsatt om de to kom inn i landet på lovlig eller ulovlig vis, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Kina sier mandag at de vil bistå Malaysia med å identifisere den andre passasjeren.

Kina: – Må gjøre mer

I Kina begynner både passasjerenes familier og myndighetene å bli utålmodige. 153 av de 239 passasjerene i flyet var kinesiske.

– Malaysia ser alvorlig på saken, men de må intensivere innsatsen ytterligere, sier Kinas utenriksminister Qin Gang.

Også avisene i Kina retter kritikk mot Malaysia og Malaysia Airlines for måten hendelsen er blitt håndtert på. «Malaysia kan ikke redusere ansvaret de har. De reagerte altfor sent», skriver den engelskspråklige avisen Global Times på lederplass.

Passasjerer i kø ved Kuala Lumpur internasjonale lufthavn søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix